Kievul spune că “nu-l va lăsa pe Putin să fure Crăciunul”, în timp ce atacurile rusești amenință o iarnă sumbră în Ucraina

30.11.2022, 14:45

Primarul Kievului a declarat că orașul “nu-l poate lăsa pe Putin să ne fure Crăciunul”, în timp ce ucrainenii se pregătesc să sărbătorească timid sărbătorile cu brazi întunecați, în timp ce loviturile aeriene rusești întrerup curentul electric și fac ravagii în infrastructura critică.

Pomii de Crăciun vor fi ridicați în întreaga capitală ucraineană pentru a marca Crăciunul și Anul Nou, a declarat primarul Kievului, Vitaly Klitschko, pentru postul de știri ucrainean RBC-Ucraina, dar compania energetică YASNO a declarat că aceștia nu vor fi iluminați.

Evenimentele de masă vor rămâne interzise în cadrul legii marțiale, dar “nimeni nu va anula Anul Nou și Crăciunul și ar trebui să existe o atmosferă de Anul Nou”, a declarat Klitschko pentru această rețea. “Nu-l putem lăsa pe Putin să ne fure Crăciunul”, transmite CNN.

“Opriri de urgență” în întreaga țară la “mai multe centrale electrice”

Apelul său vine după săptămâni de atacuri aeriene susținute asupra rețelei energetice ucrainene, care au lăsat familii din întreaga țară fără electricitate, lumină sau apă, în mod intermitent.

Oficialii se grăbesc să restabilească resursele mai repede decât le poate distruge Rusia. Operatorul ucrainean de electricitate Ukrenergo a declarat marți că a înregistrat un deficit de 30%, cu 3% mai mare decât în ziua precedentă, după ce a pus în aplicare o serie de “opriri de urgență” în întreaga țară la “mai multe centrale electrice”.

“Știți, nu vrem să-l luăm pe Sfântul Nicolae de la copii”

Pomii de Crăciun din Kiev vor oferi un semn de normalitate în locuri din oraș, inclusiv în celebra Piață Sophia. Klitschko a declarat că aceștia vor fi instalați “pentru a le reaminti copiilor noștri de atmosfera de Anul Nou.” “Știți, nu vrem să le luăm copiilor Sfântul Nicolae”, a spus el.

Însă YASNO a precizat că pomii vor fi ridicați, dar fără lumini. Într-o scurtă declarație pe Facebook, compania a spus “Nu știm ce părere aveți voi, dar ne bucurăm că vor exista [copaci] și o decizie privind absența iluminării pe ei”.

YASNO a citat sarcina pe care o iluminare completă ar pune-o pe rețeaua ucraineană, spunând că aceasta va “reduce o sarcină suplimentară semnificativă pe rețea”. Și, în consecință, va reduce numărul de pene de curent”.

Având în vedere deteriorarea condițiilor meteorologice, consumul de energie electrică este în creștere, a declarat Ukrenergo, precizând că speră că deficitul de energie electrică se va reduce pe măsură ce “unitățile revin la funcționare”. Șapte valuri de rachete rusești au contribuit la ultima rundă de pene de curent, a afirmat aceasta.

Dar cursa pentru a acoperi lacunele din rețeaua electrică va fi probabil o temă recurentă în timp ce ucrainenii se pregătesc pentru o iarnă rece și întunecată. Nu mai departe de duminică, Kievul și-a “restabilit aproape complet” alimentarea cu energie electrică, apă, căldură, internet și acoperire de rețea, a declarat atunci administrația militară a orașului Kiev.

“Nu uitați de tragedia noastră”

Vorbind înainte de o reuniune a miniștrilor de externe ai NATO la București, șeful alianței militare a declarat că președintele rus Vladimir Putin “încearcă să folosească iarna ca armă de război”.

Aliații NATO au livrat generatoare pentru a ajuta Ucraina să își refacă infrastructura energetică prăbușită, a declarat Jens Stoltenberg, dar a adăugat că se așteaptă ca mesajul miniștrilor de externe să fie că aliații “trebuie să facă mai mult”, inclusiv să furnizeze Ucrainei mai multe sisteme de apărare aeriană și muniție.

 

citește și...