Kievul acuză Moscova că răpește copii ucraineni și organizează adopții ilegale. “Peste 1.000 de copii din Mariupol”

24.08.2022, 13:33

Kievul a acuzat marți Moscova că a organizat adopții ilegale în masă de copii ucraineni după ce i-a transferat din teritoriile ocupate în Rusia. În Teritoriul Krasnodar, peste 1.000 de copii ucraineni au fost dați spre adopție de către Rusia, care au fost scoși ilegal din Mariupol, capturat de ocupanți. Alți 300 de copii deportați se află în centre de detenție. Acest lucru este evidențiat de informațiile de pe site-ul web al Biroului pentru familie și copilărie din Teritoriul Krasnodar.

De la începutul războiului, Kievul a acuzat Moscova de “deportarea” ucrainenilor, afirmând că ucrainenii din teritoriile ocupate au fost forțați să meargă în Rusia și nu în alte regiuni ale Ucrainei.

Federația Rusă continuă să răpească copii de pe teritoriul Ucrainei și să aranjeze adoptarea lor ilegală de către cetățeni ruși”, a declarat Ministerul ucrainean de Externe într-o declarație, transmite The Guardian,

“Peste 1.000 de copii din Mariupol”

“Peste 1.000 de copii din Mariupol”, un oraș din sudul Ucrainei ocupat de trupele rusești, “au fost transferați în mod ilegal către persoane din afară în Tiumen, Irkutsk, Kemerovo și Altai Krai” (în Siberia), se arată în declarație, referindu-se la diferite zone din Rusia.

Ministerul de Externe a precizat că și-a bazat concluziile pe informații de la autoritățile locale din Krasnodar, un oraș din sudul Rusiei, situat în apropiere de Ucraina.

Ce li se promite rușilor care adoptă un copil ucrainean

Peste 300 de copii ucraineni sunt “ținuți în instituții specializate” în regiunea Krasnodar, potrivit declarației.

Pentru a-i încuraja pe ruși să adopte copii scoși ilegal din Ucraina, li se oferă o plată unică a capitalului de maternitate și asistență de stat… În plus, li se promite că vor primi 20.000 de ruble pentru fiecare copil adoptat și peste 150.000 de ruble pentru un copil cu handicap, precum și pentru un copil de peste 7 ani și pentru adoptarea de frați și surori.

Ministerul a acuzat Rusia de acțiuni care “încalcă în mod grosolan Convenția de la Geneva din 1949”, care stabilește reguli pentru tratamentele umanitare în timp de război, și Convenția ONU privind drepturile copilului.

Acesta a cerut ca “toți copiii ucraineni, care au fost strămutați în mod ilegal pe teritoriul Rusiei, (să) fie înapoiați părinților sau tutorilor lor legali”.

Mai multe familii din Mariupol au declarat pentru AFP că au fost forțate să meargă în Rusia pentru a fugi de lupte.

Mariupol, un oraș-port strategic la Marea Azov, a fost înconjurat în primele zile ale invaziei.

Rusia a cucerit în totalitate orașul după săptămâni de asediu și bombardamente intense care s-au soldat cu aproximativ 20.000 de morți, potrivit estimărilor ucrainene.

 

citește și...