Fostul fotomodel rus Ksenia Maximova îi ajută pe recruți să scape de război

18.11.2022, 16:15

Fostul fotomodel rus Ksenia Maximova îi ajută pe recruți să scape de războiul despotului Vladimir Putin, pentru că s-a săturat să stea doar “să arate frumos”. “A fost un moment în care, practic, oricine avea vârsta de recrutare a avut un atac de panică și a spus: “Iisuse Hristoase, nu vreau să merg să omor oameni”.”

Un fost supermodel rus a ajutat cu curaj recruții să fugă de despotul malefic Vladimir Putin pentru că s-a săturat să stea degeaba “arătând frumos”.

Ksenia Maximova locuiește în Londra de mai bine de 20 de ani și nu îl iubește deloc pe președintele rus dictatorial Vladimir Putin, transmite dailystar.co.uk.

Fostul fotomodel rus Ksenia Maximova îi ajută pe recruți să scape de război

Frumoasa rusoaică a declarat pentru Daily Star că eforturile sale puternice de a-i spune lui liderului rus ce crede cu adevărat despre el au făcut-o să se teamă să se întoarcă în Rusia și să își vadă mama și bunica de teamă să nu fie arestată.

În prezent, Ksenia este un agent foto de top, a cărei firmă primește în mod regulat imagini pe coperta revistei Vogue, dar la începuturile sale a lucrat cu modele precum Naomi Campbell în rândurile de top ale elitei mondiale a modellingului.

“Simțeam că nu contribuiam cu adevărat”

Dar, sătulă de “standardele prostești ale modei”, Ksenia a pornit pe un drum care o va duce la colaborarea cu țări din Rusia pentru a furniza facilități capabile să găzduiască bărbați disperați care fug de violențele fără sens din Ucraina.

“Nu mi-a plăcut deloc, cu adevărat, ca traseu de carieră, pentru că simțeam că nu contribuiam cu adevărat”, a spus ea.

“E ca și cum ai sta acolo arătând frumos și apoi, de asemenea, dintr-un motiv oarecare, să fii plătită cu sume nebunești de bani, ceea ce nu mi s-a părut tocmai corect”.

În jurul anului 2012, Ksenia a început să meargă la mitingurile anti-Putin de la Londra, ceea ce a condus-o în cele din urmă la voluntariat pentru Fundația Anticorupție, o organizație rusă fără scop lucrativ care a fost fondată de Alex Navalny, un politician de opoziție care îl urăște pe Putin și îl urăște în mod deschis.

În anii care au urmat, Ksenia și Fundația au lucrat pentru a-i scoate din țară pe rușii care aveau nevoie de ajutor, cum ar fi angajații de la ziarele universitare cu opinii deschise.

Când a izbucnit războiul din Ucraina, Ksenia și colegii ei ruși anti-Putin s-au străduit să găsească cea mai bună modalitate de a ajuta cauza, luptându-se adesea pentru a găsi modalitatea corectă de a lucra cu activiștii ucraineni.

Ea a declarat pentru Star: “Am încercat să ajung la ucraineni și să le spun: “Băieți, aveți nevoie de voluntari? Aveți nevoie de mâini suplimentare pentru a împacheta pachete pentru Ucraina sau, știți, pentru a vă întâlni cu refugiații sau orice altceva?”? Și ei complet de genul, ‘nu, cum ar fi, gândiți-vă la propriile voastre lucruri'”.

Grupul a început să strângă fonduri pentru Ucraina, iar organizația a crescut și în curând a devenit cunoscută sub numele de Russian Democratic Society (RDS).

De atunci, ei lucrează pentru a-i ajuta pe cei care fug din Rusia să aibă o experiență cât mai ușoară.

“Am început să ajutăm refugiații locali și apoi cea mai recentă evoluție a fost că am început această strângere de fonduri pentru adăposturile și țările care se învecinează cu Rusia pentru refugiați, cum ar fi oamenii care fugeau de mobilizare. Cuvântul din gură în gură a călătorit puțin și oamenii au început să-mi scrie personal, oameni care nu ar fi fost în Marea Britanie.”

Grupul ar fi făcut apoi tot ce putea pentru a-i ajuta pe rușii strămutați în urma izbucnirii războiului, care, dintr-un motiv sau altul, nu se puteau întoarce în țara lor de origine.

Munca a implicat uneori aducerea oamenilor oriunde se putea, mulți dintre ei fiind împrăștiați în țările care au graniță comună cu Rusia.

Mulți ruși au reușit să ajungă doar în tabere temporare din țările vecine, ceea ce a determinat RDS să lucreze pentru a-i duce într-un loc cât mai sigur. Acum trebuie să înceapă o nouă viață.

Ea a spus că a fost vorba de “pur și simplu de a-i scoate din Rusia, oriunde am putea să-i scoatem”.

Ea a adăugat: “A fost un moment în care, practic, oricine avea vârsta de recrutare a avut un atac de panică și a spus: “Iisuse Hristoase, nu vreau să merg să omor oameni”.”

Organizația spune că încearcă să îi ajute pe oameni în orice fel poate, iar sprijinul acordat unei persoane este foarte diferit de cel acordat alteia, peste 100 de persoane fiind ajutate în diferite moduri.

Deși fluxul de bărbați care fug de recrutare a încetinit, Ksenia este încă concentrată pe a face tot ce poate pentru a-și ajuta compatrioții să scape de infernul din țara sa natală.

citește și...