Superalimentul care previne cancerul, scade colesterolul și încetinește îmbătrânirea

02.11.2022, 17:00

Ciupercile sunt pline de nutrienți, cum ar fi seleniul și ergotionina, antioxidanți puternici, precum și vitaminele B și cuprul, care ajută la dezvoltarea celulelor roșii din sânge. Cercetări mai recente au descoperit că persoanele care consumau ciuperci în mod regulat aveau un risc mai mic de depresie, ceea ce se poate datora ergotioninei, care poate reduce riscul de stres oxidativ, reducând în același timp simptomele depresiei.

Ciuperca este unul dintre cele mai sănătoase alimente. Are un aport energetic redus și o valoare nutritivă foarte mare, ceea ce îl face ideal pentru diete, pentru a avea grijă de organismul nostru și pentru a mânca sănătos.

Dintre vitamine, se remarcă cele din grupul B: niacina și tiamina, riboflavina și acidul folic, precum și minerale precum potasiu, fosfor, calciu și seleniu. Iar printre macronutrienții predominanți se numără proteinele și carbohidrații.

Superalimentul

Potrivit unui studiu, unele tipuri de ciuperci conțin o concentrație foarte mare de doi antioxidanți, ergotioneina și glutationul. Iar atunci când acești trei antioxidanți apar împreună, ei ajută organismul nostru să se protejeze de stresul fiziologic care provoacă semnele de îmbătrânire.

Unele alimente bogate în polifenoli, inclusiv ciupercile, protejează împotriva declinului cognitiv la vârste mai înaintate și ajută la prevenirea bolilor Parkinson și Alzheimer.

Persoanele care consumau ciuperci în mod regulat aveau un risc mai mic de depresie

Cercetări mai recente au descoperit că persoanele care consumau ciuperci în mod regulat aveau un risc mai mic de depresie, ceea ce se poate datora ergotioninei, care poate reduce riscul de stres oxidativ, reducând în același timp simptomele depresiei.

Acestea sunt foarte bogate în potasiu, care ajută la reducerea anxietății, dar și la îmbunătățirea răspunsului fizic la efort. Nu au aproape deloc zaharuri, 2 grame la 100 de valoare nutritivă; iar în ceea ce privește grăsimile saturate, 0,3 grame la 100 de grame de ciuperci.

Ciupercile, în general, acționează ca prebiotice pentru a stimula creșterea microbiotei intestinale, ceea ce conferă beneficii pentru sănătatea gazdei. Este, de asemenea, un aliment foarte gustos, ceea ce înseamnă că avem nevoie de mai puțină sare în mâncare datorită ribonucleotidelor de glutamat.

Sunt, de asemenea, bogate în vitamina D, un nutrient esențial pentru menținerea sănătății oaselor, și sunt singurul aliment care are capacitatea de a crește nivelul de vitamina D prin expunerea la lumina soarelui.

Piața ciupercilor

Există multe varietăți de ciuperci, dar cele mai cultivate specii din lume sunt următoarele:

  • Ciuperca albă se află pe primul loc: este de departe cel mai cultivat soi din lume. China reprezintă mai mult de 50% din producția mondială;
  • Shiitake, din Asia, este al doilea cel mai produs soi din lume;
  • Ciuperca de stridii se află pe locul al treilea în acest clasament;

 

citește și...