Un fost top-model îi ajută pe ruși să scape de “mobilizarea parțială” a lui Vladimir Putin. “Nu este un politician foarte inteligent”

11.10.2022, 16:07

Un fost fotomodel stabilit la Londra îi ajută pe ruși să scape de “mobilizarea parțială” a lui Vladimir Putin pentru războiul său eșuat din Ucraina. “Ca toți dictatorii, este complet detașat de realitate și, în esență, nu este un politician foarte inteligent. A creat o mizerie sfântă”.

Ksenia Maximova este una dintre cele mai proeminente figuri printre activiștii din Marea Britanie care se opun cu înverșunare invaziei brutale a președintelui, care a inclus lovituri mortale cu rachete asupra Kievului în această dimineață.

Fostul fotomodel al parfumului Gucci Rush, născut în munții Urali din Rusia, a povestit despre disperarea celor care încearcă să fugă peste granițe, după ce a încercat să întărească numărul de oameni, într-un moment în care forțele Moscovei sunt umilite pe câmpul de luptă, transmite metro.co.uk.

“Încercăm doar să scoatem cât mai mulți oameni din țară”

Ksenia Maximova a criticat invazia Ucrainei ca fiind “complet deformată”, catalogând-o drept “cea mai mare greșeală făcută vreodată de Putin”. Aceasta promovează strângeri de fonduri  prin care să îi ajute pe potențialii soldați să scape din Rusia.

“Ultimele două-trei săptămâni au fost o nebunie. Biletele de avion s-au epuizat aproape instantaneu, oamenii pleacă cu o valiză și atât. Își iau copiii și animalele de companie și părăsesc țara”.

“Nu este un politician foarte inteligent”

Ea a creat, de asemenea, o rețea de persoane din Rusia pentru a le permite să intre în contact cu activiștii și organizațiile non-profit care lucrează pe teren pentru a aduce oamenii în siguranță.

“Rămân fără mâncare și apă și așteaptă zile întregi în trafic, la temperaturi scăzute pe timp de noapte, în timp ce încearcă să treacă granițele. Încercăm să organizăm ajutor financiar, psihologic și juridic pentru ei. Am început o strângere de fonduri pentru a plăti adăposturile, deoarece Kazahstanul a primit 200.000 de persoane și este clar că nu are resurse pentru un asemenea număr, nu este cea mai bogată țară din lume.”

Maximova, în vârstă de 36 de ani, s-a născut în Munții Urali din Rusia și a crescut la Moscova, înainte de a se muta la Londra în urmă cu 22 de ani.

Uimitorul model a fost reperat pentru prima dată într-o cafenea din Moscova la vârsta de 16 ani, iar de atunci a pozat pentru Chanel și Dolce & Gabanna și a defilat pe podium la săptămânile modei de la Londra, Paris și New York.

Dar nu totul este numai strălucire și farmec pentru Maximova – ea protestează împotriva regimului lui Putin de un deceniu și nu s-a mai întors în Rusia de patru ani, deoarece se teme să nu fie arestată.

“Putin vine de pe străzile din Sankt Petersburg cu o mentalitate de gangster, nu îl poți judeca după standardele occidentale și după bunul simț”, a spus ea.

“Cred că este prost sfătuit și că înțelegerea lui despre realitate este complet deformată. Ca toți dictatorii, este complet detașat de realitate și, în esență, nu este un politician foarte inteligent. Îmi iubesc țara și a trebuit să îl văd cum o distruge și cum creează daune care vor avea nevoie de sute de ani pentru a fi reparate. A creat o mizerie sfântă”.

Se crede că 200.000 de oameni au fost forțați să plece în exil de când Putin și-a anunțat mobilizarea parțială la 21 septembrie, un plan despre care a spus că va implica trimiterea a 300.000 de recruți pentru a lupta în Ucraina.

Nici cei care nu doresc să lupte nu scapă ușor, deoarece se presupune că au fost amplasate capcane la granița cu Rusia pentru a-i împiedica pe cei care evadează să se eschiveze de la război.

De atunci, potențialii recruți au luat tot felul de măsuri drastice pentru a evita să fie trimiși la război, inclusiv dându-și foc, în timp ce cei care au reușit să ajungă pe front au distrus proprietăți rusești.

 

citește și...