Putin a mobilizat “în secret” trupe suplimentare încă din luna mai. “Federația Rusă nu era capabilă să facă față sarcinilor pe care și le-a propus”

06.10.2022, 14:06

“Mobilizarea parțială” a rezerviștilor armatei ruse, care a fost anunțată în septembrie, a început de fapt încă din luna mai – după ce forțele ruse din Ucraina au suferit o serie de înfrângeri jenante. “În luna mai, au apărut primele dovezi care arătau că Federația Rusă nu era capabilă să facă față sarcinilor pe care și le-a propus”, a declarat Skibitsky, unul dintre membrii agenției ucrainene de informații pentru apărare.

Cu câteva luni înainte ca Vladimir Putin să anunțe “mobilizarea parțială” a rezerviștilor ruși pentru a spori numărul de trupe în Ucraina, liderul rus autorizase deja o chemare secretă de trupe suplimentare, potrivit unor surse din serviciile secrete ucrainene.

Agenția ucraineană de informații pentru apărare a dezvăluit conținutul unui raport al unuia dintre agenții săi, Vadym Skibitskyi. Acesta susține că Rusia “a început o mobilizare secretă” după ce armata rusă a început să sufere o serie de înfrângeri pe câmpul de luptă, transmite dailystar.co.uk.

Putin a mobilizat “în secret” trupe suplimentare cu câteva luni înainte să o facă oficial

Deși mobilizarea oficială a fost anunțată abia în luna septembrie a acestui an, Putin a semnat un nou val de întăriri încă din luna mai, potrivit lui Skibitskyi.

“În luna mai, au apărut primele dovezi că federația rusă nu era capabilă să facă față sarcinilor pe care și le-a propus”, a declarat Skibitskyi.

Numărul real al recruților se ridică la 1,2 milioane

“Cucerirea rapidă a Kievului și ocuparea completă a Ucrainei au eșuat. În acea perioadă, au început să apară primii așa-numiți voluntari. A fost implicată “rezerva armatei de luptă a țării”, a adăugat el. “Companiile militare private rusești au început să recruteze în mod activ oameni și au apărut așa-numitele batalioane patriotice, care urmau să fie recrutate de toate entitățile federale ale Federației Ruse”.

Mobilizarea oficială se dovedește a fi foarte nepopulară în Rusia, mulți bărbați eligibili părăsind țara în loc să aștepte să fie chemați.

Potrivit datelor Ministerului Apărării, Rusia suferă de o lipsă severă de ofițeri care să conducă noii recruți, iar pregătirea este slabă sau inexistentă.

Oficialii de la Moscova au declarat în septembrie că intenționează să cheme aproximativ 300.000 de persoane cu experiență de luptă, însă, potrivit unor rapoarte din presa rusă, numărul real al recruților se ridică la 1,2 milioane.

Analiza Ministerului Apărării a spus: “La 29 septembrie 2022, președintele Putin s-a adresat Consiliului său de Securitate Națională cu privire la “mobilizarea parțială” pe care o anunțase la 21 septembrie.

El a spus: “în timpul acestei campanii de mobilizare se ridică o mulțime de întrebări și trebuie să ne corectăm prompt greșelile și să nu le repetăm”.

“Recunoașterea neobișnuit de rapidă a problemelor de către Putin evidențiază disfuncționalitatea mobilizării pe parcursul primei săptămâni a acesteia. Este probabil ca oficialii locali să nu aibă claritate în ceea ce privește scopul exact și rațiunea legală a campaniei.”

Potrivit Ministerului Apărării, autoritățile ruse “aproape sigur au recrutat personal care se află în afara definițiilor susținute de Putin și de Ministerul Apărării”.

“Pe măsură ce rezerviștii recrutați continuă să se adune în tabere de tranzit cu corturi, oficialii ruși se luptă probabil să ofere instruire și în găsirea de ofițeri care să conducă noile unități”.

La începutul acestei săptămâni, comisarul militar al regiunii ruse Khabarovsk a fost demis după ce jumătate dintre noii recruți din regiunea sa au fost trimiși acasă deoarece nu îndeplineau criteriile de recrutare, potrivit unei declarații a guvernatorului regiunii, Mihail Degtyarev.

citește și...