Fiul lui Che Guevara, Camilo Guevara, s-a stins din viață în Venezuela

01.09.2022, 18:04

Camilo Guevara March, fiul în vârstă de 60 de ani al liderului revoluționar argentinian Ernesto Che Guevara, a murit. Oficialii cubanezi au declarat că acesta a murit în urma unui atac de cord cauzat de cheaguri de sânge în plămâni. “Cu profundă tristețe ne luăm rămas bun de la Camilo, fiul lui Che și promotor al ideilor sale, în calitate de director al Centrului Che, care păstrează o parte din extraordinara moștenire a tatălui său. Îmbrățișări mamei sale, Aleida, văduvei și fiicelor sale și întregii familii Guevara March”, a scris președintele cubanez, Miguel Díaz-Canel Bermúdez.

Camilo Guevara, fiul revoluționarului argentinian Ernesto ‘Ché’ Guevara, a murit miercuri la vârsta de 60 de ani la Caracas (Venezuela), în urma unui atac de cord, a anunțat guvernul cubanez, citat de BBC.

Vestea morții sale a fost comunicată de președintele cubanez, Miguel Díaz-Canel Bermúdez, prin intermediul profilului său oficial de Twitter, cu un mesaj de condoleanțe pentru familia sa.

A murit fiul lui Che Guevara

“Cu profundă tristețe ne luăm rămas bun de la Camilo, fiul lui Che și promotor al ideilor sale, în calitate de director al Centrului Che, care păstrează o parte din extraordinara moștenire a tatălui său. Îmbrățișări mamei sale, Aleida, văduvei și fiicelor sale și întregii familii Guevara March”, a scris el.

Președintele venezuelean, Nicolás Maduro, a adăugat și el propriul mesaj. “Îmi exprim condoleanțele pentru trista plecare fizică a lui Camilo Guevara, fiul marelui Ernesto “Che” Guevara. Apărător credincios al vieții și moștenirii revoluționare a tatălui său. Pentru toată familia lui, îmbrățișarea și condoleanțele mele”, a scris el pe profilul său oficial de Twitter.

Fiul emblemei revoluționarilor latino-americani

Născut în 1962 și avocat de profesie, Camilo Guevara a fost și președintele Centrului Che. Acest centru de studii, situat la Havana (Cuba), găzduiește arhivele personale ale lui Ernesto “Che” Guevara în Cuba și a fost înființat cu scopul de a difuza atât studiul, cât și promovarea vieții, operei și gândirii revoluționarului argentinian.

Camilo a fost unul dintre cei patru copii ai revoluționarului argentinian din căsătoria sa cu cubaneza Aleida March, pe lângă Aleida, Celia și Ernesto. Profilul oficial al Centrului Che a deplâns și el decesul lui Camilo, în ultima postare scrisă de sora sa Aleida. “Este foarte greu atunci când pierzi un prieten, este foarte trist. Dar când acel prieten este și fratele tău, colegul tău de muncă, complicele tău în viață, este foarte greu, este într-adevăr foarte greu”.

Printre cei mai influenți lideri politici ai timpului său, Ernesto “Che” Guevara a devenit emblema revoluționarului latino-american. La 8 octombrie 1967, armata boliviană l-a arestat cu sprijinul a doi agenți CIA cubano-americani. Ofițerul bolivian Mario Terán Salazar, care a susținut că l-a ucis pe luptătorul de gherilă în 1967, a murit în martie anul trecut.

 

citește și...