Țările cu cea mai mare speranță de viață. Italia încheie topul celor cinci țări
Japonia conduce clasamentul, cu o medie de 84,4 ani. Elveția, una dintre cele mai bogate țări din lume, se află pe locul al doilea, cu o cifră de 83,8 ani, datorită dezvoltării unui sistem de sănătate care combină asistența medicală publică și privată. Singapore încheie podiumul cu o medie de 83,6 ani. Spania se află pe locul patru în topul țărilor cu cea mai mare speranță de viață, cu o cifră de 83,6 ani.
Speranța de viață reprezintă “numărul mediu de ani pe care o persoană de o anumită vârstă se așteaptă să continue să trăiască în cazul în care modelul de mortalitate specific vârstei observat în prezent ar continua”.
În țările occidentale, speranța de viață a înregistrat progrese remarcabile, în mare parte datorită progreselor medicale și tehnologice. Aceasta se datorează, de asemenea, multiplelor schimbări în ceea ce privește obiceiurile nutriționale și stilul de viață al societății, accesul îmbunătățit la serviciile de sănătate și o mai bună educație. Astfel, indicatorul este mai ridicat atât pentru femei, cât și pentru bărbați, iar diferența dintre cei doi s-a redus în ultimii ani.
Japonia este țara cu cea mai mare speranță de viață din lume
În prezent, se bazează pe diferiți parametri asociați cu sănătatea fiecărei persoane, cum ar fi obezitatea, supraponderabilitatea, hipertensiunea arterială, deși există și alții legați de mediul în care trăiesc oamenii, cum ar fi potabilitatea apei, conflictele armate sau poluarea aerului, printre altele. Între 2000 și 2015, această cifră a crescut cu cinci puncte.
Potrivit datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Japonia este țara cu cea mai mare speranță de viață din lume. Cu o medie de 84,4 ani, calitatea vieții determină în mare măsură speranța de viață ridicată. Elveția, una dintre cele mai bogate țări din lume, se află pe locul al doilea, cu o cifră de 83,8 ani, datorită dezvoltării unui sistem de sănătate care combină asistența medicală publică și privată. Singapore încheie podiumul cu o medie de 83,6 ani.
Italia încheie topul celor cinci țări
Cu aceeași cifră ca și Singapore și la mai puțin de un punct în urma țării fruntașe în clasament, Spania se află pe poziția a patra. Media de 83,6 ani (80,9 ani pentru bărbați și 86,3 ani pentru femei) este rezultatul a diferiți factori, cum ar fi dieta mediteraneană și longevitatea țării noastre. Cu un sistem coordonat între serviciile de sănătate ale administrației de stat și ale regiunilor autonome, majoritatea serviciilor de sănătate sunt finanțate din fonduri publice, universale și gratuite.
În Spania, primele locuri cu cea mai mare speranță de viață în Spania sunt Salamanca (84,74), Madrid cu 84,64, Burgos cu 84,53 și Álava cu 84,34 ani în medie. La polul opus se află cele două orașe autonome. Ceuta are cea mai mică speranță de viață, cu o medie de 78,16 ani, urmată de Melilla, cu 79,4 ani. În ceea ce privește provinciile, Almería (80,48) și Cádiz (80,66) sunt două dintre provinciile cu cea mai scăzută speranță de viață.
Pe locul cinci se află Italia, cu o cifră foarte asemănătoare cu cea a Spaniei (83,5 ani). Caracteristicile țării transalpine, caracterizate printr-o calitate ridicată a vieții și un stil de viață similar cu cel din Spania, fac din această țară o destinație foarte atractivă pentru cei care o vizitează ca turiști sau pentru cei care doresc să se stabilească și să locuiască în ea.
Celelalte cinci țări din top zece includ Australia (83,4 ani), Islanda (83 de ani), Coreea de Sud (83 de ani), Israel (83) și Suedia (82,8).