Pandemia de Covid-19 a blocat aproape 100.000 de turiști în stațiunea chineză Sanya. O familie face acuzații și spune că a fost obligată să cheltuiască aproximativ 26.600 de dolari pentru o săptămână de cazare

10.08.2022, 14:01

Aproximativ 80.000 de turiști au rămas blocați în popularul oraș-stațiune Sanya de pe insula tropicală chineză Hainan, după ce autoritățile au anunțat măsuri de izolare pentru a opri o epidemie de Covid-19. O familie de 13 persoane din orașul Chengdu, din sud-vestul țării, a fost nevoită să cheltuiască aproximativ 26.600 de dolari pentru o săptămână în plus la hotelul lor de cinci stele

Transportul public a fost suspendat, iar circulația oamenilor în interiorul orașului a fost restricționată începând de sâmbătă dimineața devreme, au anunțat autoritățile. Turiștii blocați trebuie să rămână timp de șapte zile și să treacă cinci teste Covid-19 înainte de a pleca.

Viceprimarul He Shigang a declarat vineri că aproximativ 80.000 de turiști au rămas în oraș. Toți cei care se află în prezent în Sanya, precum și persoanele care au fost în oraș începând cu 23 iulie, nu au avut voie să părăsească provincia Hainan după ora locală 18.00, sâmbătă, au declarat autoritățile provinciale, potrivit BBC.

Peste 80.000 de turiști sunt blocați în oraș

Restricțiile vin în plin sezon turistic de vară pentru provincia insulară, o destinație populară numită adesea Hawaii-ul Chinei pentru plajele sale de nisip, pădurile tropicale și hotelurile de lux.

Peste 80% din zborurile care au plecat din Sanya au fost anulate sâmbătă, potrivit datelor companiei de urmărire a zborurilor Variflight. Toate trenurile care plecau din Sanya au fost anulate, a anunțat sâmbătă televiziunea de stat CCTV.

 

“Cea mai proastă vacanță din viața mea”

Turiștii care doresc să părăsească Sanya trebuie să fie testați negativ pentru COVID-19 la cinci teste PCR în decurs de șapte zile.

Oamenii au reclamat că hotelurile au profitat de situație și au majorat prețurile.  Femeia de afaceri chineză Yang Jing, împreună cu soțul și copilul ei, s-a numărat printre cei blocați. Familia a fost cazată la un hotel de patru stele în timp ce a rămas blocată pe insulă, care a fost plătit din propriul buzunar. Ei au mâncat tăiței la ceaun în fiecare zi pentru a evita să cheltuiască mai mult pe mâncare.

“Aceasta este cea mai proastă vacanță din viața mea”, a declarat doamna Yang, în vârstă de 40 de ani, care locuiește în provincia Jiangxi din sudul Chinei.

O familie face acuzații și spune că a fost obligată să cheltuiască aproximativ 26.600 de dolari pentru o săptămână de cazare

Duminică, site-ul de știri de stat The Paper a raportat că o familie de 13 persoane din orașul Chengdu, din sud-vestul țării, ar trebui să cheltuiască aproximativ 26.600 de dolari pentru o săptămână în plus la hotelul lor de cinci stele, inclusiv taxe de peste 100 de dolari de persoană pentru bufete de prânz și cină.

Raportul a provocat o mare agitație pe rețelele de socializare chinezești, un hashtag aferent atrăgând 270 de milioane de vizualizări pe site-ul de microblogging chinez Weibo începând de luni după-amiază. Multe comentarii și-au exprimat compasiunea față de familie, în timp ce alții s-au întrebat de ce nu s-au mutat la un hotel mai ieftin. După ce s-a stârnit indignarea, familia a declarat că a reușit să acceseze opțiuni de mâncare mai ieftine la hotel.

Alte postări pe rețelele de socializare ale turiștilor blocați în Sanya au acuzat unele hoteluri că și-au mărit prețurile pentru a profita de șederile forțate. La o conferință de presă duminică, guvernul din Sanya a promis că va analiza plângerile.

Acesta a declarat că cei peste 3.200 de turiști blocați sâmbătă la aeroport vor primi șapte zile de cazare și hrană. Și aproximativ 5.000 de muncitori au fost trimiși în Hainan din alte părți ale țării pentru a ajuta la o campanie de testare în masă a Covidelor, au adăugat oficialii.

Cea mai gravă epidemie din China

Autoritățile din Sanya au recunoscut neplăcerile create turiștilor și s-au angajat, în timpul unei conferințe de presă de sâmbătă după-amiază, să facă tot posibilul pentru a rezolva problemele apărute, inclusiv să eficientizeze anularea rezervărilor de călătorie și să ofere reduceri la jumătate de preț la cazarea la hotel pentru turiștii blocați în Sanya.

Orașul a fost împărțit în zone de risc ridicat și mediu, măsurile de control variind în funcție de nivelul de risc, potrivit oficialilor locali. Cu toate acestea, întregul oraș a fost considerat sub “gestionare statică” – un termen oficial folosit pentru a descrie desfășurarea măsurilor de izolare.

Orașul, care se află în extremitatea sudică a insulei Hainan, a înregistrat 827 de cazuri între 1 august și miezul nopții de sâmbătă, dintre care 240 de cazuri confirmate și 173 de infecții asimptomatice sâmbătă, potrivit unui anunț al autorităților sanitare provinciale duminică dimineața. China numără separat cazurile simptomatice și cele asimptomatice.

Cifrele de sâmbătă fac din această epidemie cea mai gravă din China, care a raportat un total de 736 de cazuri locale confirmate și asimptomatice la nivel național pentru acea zi.

Autoritățile au declarat că au detectat subvarianta Omicron BA.5.1.3, foarte transmisibilă, în focar, despre care cred că s-a răspândit pe insulă prin contactul cu comercianții de fructe de mare din străinătate în portul de pescuit Yazhou din Sanya.

Sâmbătă, autoritățile provinciale din Hainan au anunțat, de asemenea, testarea acidului nucleic la nivelul întregii provincii pentru populația sa de 10 milioane de locuitori, deoarece au fost raportate cazuri în alte părți ale insulei.

Un alt oraș din Hainan, Danzhou, a anunțat sâmbătă după-amiază măsuri de izolare parțială pentru cei aproximativ 1 milion de locuitori, potrivit unui buletin oficial, în timp ce autoritățile din orașul Qionghai au anunțat duminică o serie de măsuri, închizând majoritatea întreprinderilor neesențiale și ordonând celor jumătate de milion de locuitori să rămână acasă dacă nu este necesar, începând din acea dimineață, a raportat televiziunea de stat CCTV.

Ultimele măsuri au fost luate în contextul în care economia chineză se luptă cu politica sa strictă “zero-Covid”, prin care urmărește să suprime răspândirea infecției prin închideri, teste în masă și controale dure la graniță.

citește și...