Ce se ascunde în spatele show-ului Victoria’s Secret. Mai multe modelele acuză că au fost hărțuite sexual
“Îngerii” sexy au făcut din Victoria’s Secret un brand de 6 miliarde de lire sterline – dar, în spatele ușilor închise, compania de lenjerie intimă ascundea niște secrete întunecate. Acum, un nou documentar va dezvălui legătura dintre fondatorul Victoria’s Secret, Les Wexner, și traficantul de femei condamnat Jeffrey Epstein.
Cu vedete precum Rosie Huntington-Whiteley, Gisele Bundchen, Miranda Kerr, Heidi Klum și Helena Christensen în tanga strălucitori, sutiene minuscule, tocuri și aripi de înger, firma americană a schimbat fața lenjeriei de corp pentru femei.
Dar, deși poate că au predicat emanciparea femeilor, în spatele farmecului etalat se ascund acuzații de hărțuire și un refuz de a îmbrățișa diversitatea și o legătură tulburătoare cu unul dintre cei mai cunoscuți infractori sexuali din lume.
Legătura dintre fondatorul Victoria’s Secret și traficul de femei
Acum, un nou documentar va dezvălui legătura dintre fondatorul Victoria’s Secret, Les Wexner, și traficantul de femei condamnat Jeffrey Epstein.
Documentarul susține că cei doi bărbați au fost prieteni apropiați timp de 20 de ani, locuind pe aceeași proprietate și că Wexner i-a dat lui Epstein împuternicire pentru o mare parte din afacerile sale.
Fondatorul Victoria’s Secret era la curent cu ce făcea Jeffrey Epstein
Și mai șocante sunt afirmațiile conform cărora Epstein, care s-a spânzurat în urmă cu trei ani în timp ce aștepta să fie judecat pentru mai multe infracțiuni sexuale, s-a folosit de asocierea sa cu firma de lenjerie pentru a trafica tinere modele.
Foști directori din cadrul firmei afirmă că Wexner era la curent cu abuzul de poziție al prietenului său, însă patronul miliardar al firmei de lenjerie neagă că ar fi avut cunoștință de vreo activitate infracțională.
În documentarul în trei părți Victoria’s Secret: Îngeri și demoni, foste modele povestesc cum se întâmplau “lucruri rele” în spatele cortinei de pe podium, cu acuzații potrivit cărora s-au închis ochii pentru că toată lumea făcea foarte mulți bani.
Modelele “nu mâncau” pentru că erau încurajate să fie slabe, iar fotografiile erau retușate atunci acestea nu se încadrau în standarde.
Fără îndoială, însă, legăturile strânse dintre Wexner și Epstein sunt cele care vor fi cele mai dăunătoare pentru gigantul mondial.
Cindy Fedus-Fields, fostul CEO al Victoria’s Secret Direct, susține: “În 1993 am fost anunțată că un bărbat se afla în New York și se prezenta ca fiind un recrutor de modele Victoria’s Secret.
“L-am întrebat cum îl cheamă și mi-a spus Jeffrey Epstein și m-am gândit: “Doamne, ce necazuri!”.
“Am cerut ca Les (Wexner) să fie sunat direct, iar el a spus că va pune capăt acestei situații.”
Dar nu a pus capăt pentru că alte femei povestesc cum Epstein a văzut în brandul de lenjerie intimă recunoscut la nivel internațional o modalitate de a atrage femeile în lumea sa perversă.
Newyorkezul bine conectat, care era prieten și cu prințul Andrew și cu fostul președinte american Bill Clinton, a început să lucreze pentru Wexner în 1986.
Epstein a devenit cel mai de încredere om al magnatului din industria vestimentară.
Alicia Arden, un model de lenjerie intimă și actriță care a apărut în Baywatch, a fost ademenită la un hotel din Santa Monica, pentru a se întâlni cu Epstein în 1997, deoarece acesta i-a spus că lucrează pentru Victoria’s Secret.
Însă, în timpul întâlnirii de afaceri, acesta i-a spus să se dezbrace. Ea a depus o plângere la poliție, dar nu a fost luată nicio măsură penală.
Un contract cu Victoria’s Secret putea valora milioane de lire sterline și garanta o recunoaștere imediată.
În joc a intrat și șeful de agenție de modele francez, Jean-Luc Brunel, care a fost împrumutat cu un milion de dolari de către Epstein în 2004 pentru a înființa o firmă din New York numită MC2 Model Management.
Conchita Sarnoff, un avocat care luptă împotriva traficului de persoane, spune: “Brunel a obținut vizele fetelor și acestea au fost cazate într-unul dintre apartamentele lui Epstein. Acest lucru i-a permis lui Epstein să aducă fetele în mod legal în SUA sub pretextul că sunt modele.”
Brunel a fost arestat la sfârșitul anului 2020 pentru acuzații de viol și alte infracțiuni sexuale împotriva copiilor, dar, la fel ca Epstein, s-a sinucis, în februarie, în așteptarea procesului.
Avocații lui Wexner insistă asupra faptului că Brunel nu a avut niciodată vreo legătură cu Victoria’s Secret.
Antreprenorul Wexner, în vârstă de 84 de ani, care a cumpărat un vast domeniu de țară în Cotswolds în 1997 și și-a construit o proprietate uriașă în Albany, Ohio, în 1990, acordă rareori interviuri.
Se pare că a fost inspirat să reușească în afaceri după ce tatăl său, proprietarul unui magazin de îmbrăcăminte, i-a spus “nu vei fi niciodată un comerciant”.
Wexner a înființat un magazin numit The Limited în orașul său natal, Columbus, Ohio, în 1963. Trei ani mai târziu, părinții săi, Harry și Bella, și-au vândut magazinul și s-au alăturat firmei lui Les.
În 1982, acesta a cumpărat Victoria’s Secret pentru 850.000 de lire sterline, în condițiile în care se pare că firma se afla în fața falimentului. A redresat-o, vânzările cvadruplându-se în cei patru ani până în 1990.
Wexner a creat o poveste falsă conform căreia o englezoaică “rafinată”, pe nume Victoria, ar fi înființat magazinul.
Pe partea din față a cataloagelor, femeile erau îmbrăcate în rochii.
Dar această imagine “elegantă” a fost abandonată când a apărut Victoria’s Secret Fashion Show în 1995. Fostul director executiv Cindy spune: “Mi-am dat seama că Victoria originală fusese ucisă de Îngeri. Am trecut la un punct de vedere sexual mai agresiv”.
O investigație realizată de New York Times în 2020 a raportat o cultură de hărțuire și sexism sub conducerea directorului de marketing Razek.
Casey Crowe Taylor, fostă membră a personalului de relații publice, le povestește realizatorilor filmului: “Asistenta lui Ed a spus că dacă aș avea un dolar pentru fiecare dată când un caz de hărțuire sexuală a ajuns pe e-mailul meu, aș fi bogată”
Despre alți membri ai echipei Victoria’s Secret s-a spus că făceau parte dintr-un mediu de lucru toxic.
James Scully, un director de casting de modă, spune: “Modelele erau agresate de fotografi, că erau atinse și apucate în probe și că alte persoane din organizația Victoria’s Secret făceau comentarii nepotrivite sau deveneau prea îndrăznețe cu fetele”.
Ani mai târziu, agenții de modelling auziseră zvonurile, dar au continuat să își trimită clientele la audiții, știind că sunt în pericol.
Show-ul de modă Victoria’s Secret s-a încheiat în 2019, iar Wexner a trecut pe plan secund.
Anul trecut a devenit o companie de sine stătătoare și continuă să facă reduceri, în ciuda faptului că a vândut bunuri în valoare de peste 1 miliard de lire sterline în primul trimestru al acestui an.
.