Palate, iahturi și podgorii, primite de Vladimir Putin de la oligarhii ruși. Ce dezvăluie rezultatele unei investigații

21.06.2022, 16:17

Palate, iahturi și podgorii furnizate lui Vladimir Putin de către colegi și oligarhi pot fi legate de active cu o valoare mai mare de 4,5 miliarde de dolari (3,7 miliarde de lire sterline). Vladimir Putin a fost acuzat de guvernele occidentale că a strâns o vastă avere secretă printr-o rețea de oligarhi și prieteni.

Au existat multe speculații în ceea ce privește valoarea netă totală a președintelui rus Vladimir Putin și, potrivit The Guardian, o pistă digitală a dezvăluit active în valoare de aproximativ 4,5 miliarde de dolari (3,7 miliarde de lire sterline). Raportul arată o pistă digitală care îl leagă pe Putin de iahturi, palate și podgorii care i-au fost dăruite de prieteni și oligarhi. Traseul a legat toate activele de persoane fizice, companii și organizații caritabile care sunt conectate printr-un nume de domeniu comun de e-mail, LLCInvest.ru.

O investigație realizată de o serie de firme și ONG-uri care folosesc un domeniu comun de email a dezvăluit că prietenii și oligarhii din jurul lui Vladimir Putin i-au oferit acestuia palate, iahturi și vile în valoare de 4,5 miliarde de dolari.

Palate, vile și iahturi rusești legate de Putin

Un instantaneu al schimburilor de e-mail scurse din ultimele luni suplimentare din septembrie sugerează că administratorii și directorii care au legătură cu câteva dintre entitățile separate care întrețin și gestionează aceste active au menționat probleme de zi cu zi ale întreprinderii ca în cazul în care ar fi făcut parte dintr-un organizație unică.

Un expert anticorupție în Rusia a cerut sub anonimat, având în vedere starea politică a lucrurilor de la Moscova, și a declarat că rezultatele investigației indică existența unui “management comun”.

Putin a fost acuzat că a acumulat în secret  o vastă avere

Timp de aproape două decenii,  Putin a fost acuzat că a acumulat în secret  o vastă avere prin  interpuși. Acuzațiile erau alimentate de o serie de dezvăluiri, precum cele din cazul Panama Papers. Acest scandal a oferit o serie de detalii despre afacerile derulate de mulți dintre apropiații președintelui rus.

Serghei Kolesnikov, un om de afaceri, a susținut cu 10 ani în trecut că a fost în spatele unei scheme care a permis unui grup de înalți oligarhi ai Rusiei să strângă miliarde de ruble într-un fel de „fond de investiții”  pentru liderul rus, care era atunci prim-ministru. Afirmațiile au fost respinse și Kolesnikov a fugit din Rusia.

Au fost identificate 86 de companii și organizații non-profit ai căror reprezentanți par să folosească același domeniu de email

Luna trecută, guvernul britanic a comparat “stilul de viață extravagant” al lui Putin cu declarațiile de avere oficiale din Rusia care indicau “active modeste”, inclusiv un apartament mic în Sankt Petersburg, două mașini din perioada sovietică din anii 1950, o remorcă și un garaj mic.

După o investigație de un an, Proiectul de Raportare a Crimei Organizate și a Corupției (OCCRP) și site-ul de știri în limba rusă Meduza au recunoscut 86 de corporații și organizații non-profit ai căror reprezentanți par să folosească frecvent titlul de zonă LLCinvest, de obicei alături de companie. conturi de e-mail.

Ce cadouri a primit Vladimir Putin

Un palat de 1 miliard de lire sterline despre care Alexei Navalnîi  a susținut că a fost construit pentru uzul privat al lui Putin în Gelendzhik, la Marea Neagră. Oligarhul miliardar Arkady Rotenberg, care se află sub sancțiunile UE și SUA, a revendicat posesia proprietății. Datele corporative deținute de baza de date Spark din Rusia au recunoscut din iunie că proprietatea aparține unei agenții numită Kompleks, a cărei firmă tată sau mamă este Binom. Directorul firmei de la Binom până în iulie ultimele 12 luni pare să aibă o zonă de e-mail LLCInvest.ru înregistrată. Manipularea LLCinvest.ru rămâne citată în Spark, cea mai mare bază de date de firme din Rusia, ca contact.

Printre celelalte “cadouri” primite de Putin se numără o podgorie în apropierea palatului Gelendzhik, un hobby care ar fi scăpat de sub control, susține Navalnîi. Stațiunea de schi Igora din Leningrad, unde a avut loc nunta fiicei lui Putin în 2013. Potrivit datelor funciare, complexul este deținut de Ozon, o companie în care prietenul liderului de la Kremlin, Yuri Kovalchuk, a investit.

Acestora li se mai adaugă: o vilă oferită de Oleg Rudnov, un prieten din copilărie, alături de o cabană, ambele aflate în nordul orașului Sankt Petersburg. În plus, o parte importantă a activelor lui Putin ar fi reprezentată de depozite pe termen lung.

 

citește și...