Maia Morgenstern, despre agresiunile la care a fost supusă după ce a jucat în Patimile lui Hristos: „Am fost agresată fizic, scuipată și zgâriată”

27.11.2021, 17:14

Maia Morgenstern, 59 de ani, a vorbit despre atitudinile și comportamentele antisemite pe care le-a simțit pe propria piele, după ce a interpretat-o pe Fecioara Măria, în filmul „Patimile lui Hristos”, regizat de Mel Gibson. Artista mărturisește că că a fost agresată din cauza faptului că interpretat o figură simbolică pentru creștinism.

Invitată în cadrul podcast-ului lui Mihai Morar, actrița a vorbit despre cum a aflat că bunicul ei a murit, în timpul filmărilor, dar și despre prejudecățile cu care s-a confruntat din cauza faptului că este evreică.

Maia Morgenstern a făcut mărturisiri copleșitoare despre cum a afectat-o rolul din filmul lui Mel Gibson, unde a interpretat-o pe Fecioara Maria. Actrița a povestit că a fost agresată din cauză că o evreică a interpretat un personaj simbolic pentru creștinism. De asemenea, producătorii au fost criticați pe motiv că au ales o actriță de origine evreiască pentru rolul mamei lui Iisus Hristos.

Maia Morgenstern: „Am fost scuipată și zgâriată”

„Sunt bântuită de emoții și așa va fi, depind de percepția și de acceptarea celorlalți. Și-atunci ce am eu de făcut? Să mă pregătesc. Frica mi-a arătat care sunt zonele sensibile, vulnerabile, nepregătite, unde trebuie insistat, după părerea mea. Așa aș face eu, așa mi-a fost mie bine, așa m-am simțit apărată, pregătită, respectând pe cei care vin în fața mea. A fost complicat, am fost și agresată la propriu, și fizic, și scuipată, și zgâriată. Eu cred ca au fost furtuni, nedreptăți, lucruri, care m-au durut la fel de tare, poate mai mult”, a mai spus Maia Morgenstern.

Artista a povestit că i s-a confirmat că bunicul ei a murit în timpul Holocaustului, la Auscwitz.

Aceasta a căutat numele bunicului la arhivă, unde a aflat că un cizmar, cu același nume, a murit.

Maia Morgenstern: „Mi-am găsit bunicul pe listele celor asasinați la Auschwitz”

„Bunicul meu din partea tatălui, Aaron Morgenstern, a pierit în timpul Holocaustului, la Auschwitz. Ei l-au așteptat, spera să vină, ca într-o zi să sune la ușă. Tata spunea că atâta vreme cât nu știe date concrete că a murit, el îl aștepta. Eu l-am căutat și l-am găsit în arhivă, pe listele celor asasinați la Auschwitz. Tata trăia încă și i-am spus. Filmam pentru producția „A șaptea cameră”, unde am filmat la Auschwitz și ni s-a dat permisiunea să filmăm doar între cele două garduri de sârmă ghimpată, de vizitat se putea vizita. Într-o pauză de filmare m-am dus să vizitez și să stau de vorbă la arhivă. L-a găsit pe bunicul dar zice de profesie că era cizmar dar tata zice că de profesie era director de bancă. L-am întrebat pe tata, iar el mi-a spus că bunicul a mințit, a zis că e cizmar pentru a se face de folos.”, a dezvăluit actrița Maia Morgenstern.

La începutul anului, Maia Morgenstern a fost amenințată cu moartea. Actriță a mărturisit că a primit un email, cu un mesaj din partea cuiva care s-a semnat „partidul AUR”, după ce a vorbit despre antisemiți, în cadrul unei întâlniri pentru directori de teatre și instituții culturale.

citește și...