Mesaje după moartea actriței Luminița Gheorghiu. ”A fost una dintre cele mai minunate ființe”
Mesaje după moartea actriței Luminița Gheorghiu. Nuami Dinescu: ”Am iubit-o. Din toată inima”
Nuami Dinescu a transmis în mediul online: ”Am iubit-o mult pe Luminita Gheorghiu. Mult. Demult. De la Moromeții încoace. Am iubit-o. Din toată inima. Pentru delicatețea eu, pentru discretia ei, pentru puterea ei, pentru luptele ei, pentru “normalitatea” cu care și-a înnobilat meseria, pentru linistea si forța cu care și-a purtat bătălia vietii. Dumnezeu sa te aseze în Rai, iubita noastră, acolo unde stau oamenii buni și blinzi ca tine”. Daniela Nane a spus: ”Teatrul Bulandra este iar în doliu. Luminița a fost un om așa de bun și o mare actriță… Dumnezeu să o odihnească în pace!”.
Oana Pellea este și ea marcată de dispariția celei care a fost actrița Luminița Gheorghiu: ”Un om excepțional. O uriașă actriță. A fost una dintre cele mai minunate ființe. A fost una dintre cele mai puternice femei pe care am avut onoarea sa le cunosc. Am admirat o și…o iubesc! Drum bun și să te odihneasca Dumnezeu, Luminița Gheorghiu. Condoleanțe familiei”. ”Cu mare tristețe, ne luăm rămas bun de la minunata actriță Luminița Gheorghiu. Îi mulțumim pentru toate rolurile pe care ni le-a dăruit în film și pe scenă. Îi purtăm veșnică recunoștință pentru talentul, căldura și bucuria dăruite multor titluri de referință în cinematografia românească și echipelor lor. Câștigătoare a două premii Gopo (2010 – cea mai bună actriță într-ul rol secundar în filmul „Francesca” – și 2014 – cea mai bună actriță într-un rol principal în filmul „Poziția copilului”), Luminița Gheorghiu a avut o contribuție extraordinară în filmul românesc.Drum lin în lumină și iubire!”, este mesajul publicat pe pagina de Facebook a Premiilor Gopo.
Luminița Gheorghiu, o carieră impresionantă
Luminiţa Gheorghiu s-a născut pe 1 septembrie 1949. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1972, la clasa profesorului Ion Cojar. A debutat în teatru în 1971, pe scena Studioului Casandra, iar după absolvire a fost repartizată la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani. În 1975 a jucat în trupa Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, iar din 1976 până în 2003 a jucat pe scena „Bulandra”. Actriţa şi-a început cariera cinematografică în urmă cu peste trei decenii, iar primul rol important în film a fost Catrina din „Moromeţii” (1987), regizat de Stere Gulea. A fost premiată la nivel internaţional douăzeci de ani mai târziu, pentru interpretarea din „Moartea domnului Lăzărescu” (regizor Cristi Puiu, 2005). Rolul asistentei medicale i-a adus, în 2007, premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin la gala premiilor Asociaţiei Criticilor de Film de la Los Angeles.
Luminiţa Gheorghiu a mai jucat în “Autora”, “După dealuri” şi “Sunt o babă comunistă”, ecranizare a romanului omonim scris de Dan Lungu şi regizat de Stere Gulea. Actriţa a făcut parte şi din distribuţia unor filme precum “Poziţia copilului” şi “Aferim!”, iar în 2014 a fost premiată de Academia Română pentru rolul din filmul “Cuscrii”.