A murit actrița Luminița Gheorghiu. Avea 71 de ani

05.07.2021, 10:30
A murit actrița Luminița Gheorghiu. Avea 71 de ani
A murit actrița Luminița Gheorghiu. Avea 71 de ani

Este doliu pe scena artistică din România. Actrița Luminița Gheorghiu a murit. Acesta a încetat din viață duminică, 4 iulie 2021, la vârsta de 71 de ani.  Actrița, pe care telespectatorii au putut-o vedea în numeroase filme de succes, suferea de mai mulți ani de o maladie care a făcut-o să renunțe la aparițiile publice.

Actrița Luminiţa Gheorghiu a murit duminică, 4 iulie 2021, la vârsta de 71 de ani, au confirmat pentru Adevărul surse apropiate familiei.

Luminița Gheorghiu a jucat în filme precum „Moromeții”, „Moartea domnului Lăzărescu” și a câștigat Ursul de Aur cu filmul „Poziția Copilului” (în anul 2013). Luminița Gheorghiu s-a născut la 1 septembrie 1949 la București și a jucat până în 2003 pe scena Teatrului Bulandra.

Luminița Gheorghiu, o carieră de succes

Luminiţa Gheorghiu s-a născut pe 1 septembrie 1949. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1972, la clasa profesorului Ion Cojar. A debutat în teatru în 1971, pe scena Studioului Casandra, iar după absolvire a fost repartizată la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani. În 1975 a jucat în trupa Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, iar din 1976 până în 2003 a jucat pe scena „Bulandra”. Actriţa şi-a început cariera cinematografică în urmă cu peste trei decenii, iar primul rol important în film a fost Catrina din „Moromeţii” (1987), regizat de Stere Gulea. A fost premiată la nivel internaţional douăzeci de ani mai târziu, pentru interpretarea din „Moartea domnului Lăzărescu” (regizor Cristi Puiu, 2005). Rolul asistentei medicale i-a adus, în 2007, premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin la gala premiilor Asociaţiei Criticilor de Film de la Los Angeles.

Luminiţa Gheorghiu a mai jucat în “Autora”, “După dealuri” şi “Sunt o babă comunistă”, ecranizare a romanului omonim scris de Dan Lungu şi regizat de Stere Gulea. Actriţa a făcut parte şi din distribuţia unor filme precum “Poziţia copilului” şi “Aferim!”, iar în 2014 a fost premiată de Academia Română pentru rolul din filmul “Cuscrii”.

citește și...