889 de noi îmbolnăviri cu COVID-19 în ultimele 24 de ore în țara noastră

18.07.2020, 13:16
889 de noi îmbolnăviri cu COVID-19 în ultimele 24 de ore în țara noastră
889 de noi îmbolnăviri cu COVID-19 în ultimele 24 de ore în țara noastră

Sâmbătă, 18 iulie 2020, au fost raportate 889 de noi cazuri de coronavirus pe teritoriul țării noastre în ultimele 24 de ore.

Alte 889 de noi îmbolnăviri cu COVID-19 au fost raportate sâmbătă în România, bilanțul ajungând la 36.691.

Dintre persoanele confirmate pozitiv cu noul coronavirus, 24.865 au fost externate, dintre care 22.488 de pacienți vindecați și 2.377 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare. Totodată, până în prezent, 913 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere.

La terapie intensivă, în acest moment, sunt internați 280 de pacienți.

Până sâmbătă, 2.009 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat, relatează Hotnews.

Klaus Iohannis a promulgat legea privind carantina și izolarea

Legea privind carantina și izolarea a fost promulgată, sâmbătă, de președintele Klaus Iohannis.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat sâmbătă, 18 iulie a.c., decretul privind promulgarea Legii privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic (PL-x 418/07.07.2020)”, a transmis Administrația Prezidențială, potrivit sursei citate mai sus.

Legea urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.

După zile întregi de dezbateri, senatorii jurişti au stabilit următoarele reguli : izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive, precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen chiar dacă acestea nu prezintă semne şi simptome sugestive.

Lista bolilor pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la o locaţie declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare, precum şi lista unităţilor sanitare de bază în care se tratează persoanele bolnave se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.

Măsura izolării trebuie să fie dispusă pe durata limitată, în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia pe care o determină. Trebuie să aibă ca scop prevenirea răspândirii unei boli periculoase pentru siguranţa persoanei şi sănătatea publică. În plus, izolarea trebuie să fie pe o durată limitată, care protejează interesul public şi să nu determine un dezechilibru între nevoia de protejare a sănătăţii publice şi imperativul respectării libertăţii persoanei.

Cei care nu respectă regulile de izolare ar urma să fie sancţionaţi. La fel şi cei care nu respectă regulile de carantinare. Cei care se întorc din ţările ”roşii” trebuie să stea în carantină la domiciliu, iar, dacă nu au posibilitatea, vor fi plasaţi în spaţii ale statului. La fel şi persoanele care au intrat în contact direct cu persoane confirmate a fi infectate.

citește și...