Doi piloți au adormit în timpul zborului, la 11.000 de metri altitudine. “Controlorii de trafic “au încercat să contacteze echipajul de mai multe ori”

20.08.2022, 11:45

Doi piloți care ar fi trebuit să piloteze un avion de pasageri al companiei Ethiopian Airlines au adormit în timpul zborului, chiar în momentul în care avionul se apropia de aeroportul etiopian pentru aterizare. “Controlorii de trafic “ai încercat să. contacteze echipajul de mai multe ori”

Avionul a zburat apoi deasupra pistei până când o alarmă a pilotului automat i-a trezit pe aviatori și aceștia au putut să își termine treaba.

Incidentul a avut loc în timp ce zborul 343 al companiei aeriene menționate mai sus, un Boeing 737-800, zbura de la Khartoum, capitala Sudanului, la Addis Abeba, capitala Etiopiei, relatează CNN.

Piloții au adormit în timpul zborului în Etiopia

Doi piloți care ar fi trebuit să piloteze un avion de pasageri al companiei Ethiopian Airlines au adormit în timpul zborului, chiar în momentul în care avionul se apropia de aeroportul etiopian pentru aterizare.

Avionul a zburat apoi deasupra pistei până când o alarmă a pilotului automat i-a trezit pe aviatori și aceștia au putut să își termine treaba.

“Controlorii de trafic” au încercat să contacteze echipajul de mai multe ori”

Incidentul a avut loc în timp ce zborul 343 al companiei aeriene menționate mai sus, un Boeing 737-800, zbura de la Khartoum, capitala Sudanului, la Addis Abeba, capitala Etiopiei.

Avionul a zburat pe pilot automat până la aeroportul etiopian.

Se pare că avionul zbura la o altitudine de 11.2776 metri când cei doi piloți au adormit în cabina de pilotaj. Din fericire, avionul era pe pilot automat, astfel că a făcut o apropiere fără probleme de Aeroportul Internațional Addis Abeba Boke.

Cu toate acestea, piloții erau responsabili de aterizarea aeronavei, astfel că, în timp ce aceasta se apropia de terminal, controlul traficului aerian “a încercat să contacteze echipajul de mai multe ori, fără succes”.

După ce a survolat pista la 37.000 de picioare, pilotul automat s-a dezactivat, declanșând o armă care i-a făcut pe piloți să se trezească. Din fericire, au reușit să preia controlul la timp, astfel încât avionul s-a întors la aeroport și a aterizat în siguranță 25 de minute mai târziu.

Nu este prima dată când se întâmplă o situație similară

Aceasta nu este prima dată când se întâmplă o situație similară, deoarece în aprilie anul trecut piloții unui zbor ITA Airways de la New York la Roma au adormit în timpul zborului. În timp ce zburau deasupra spațiului aerian francez, controlorii de trafic aerian au încercat să-i contacteze timp de mai bine de 10 minute și, în lipsa unui răspuns, a fost activată o alertă de terorism, deoarece se temea că aeronava ar fi putut fi deturnată. Cu această ocazie, căpitanul a fost demis, deoarece s-a stabilit că a acționat în mod necorespunzător.

Piloții automați au capacitatea de a efectua apropieri întregi prin controlul automat al ratei de coborâre (sau vario) și al poziției orizontale a aeronavei prin intermediul unei apropieri ILS (instrument landing system).

Este destul de obișnuit ca piloții să folosească pilotul automat, dar trebuie să fie mereu conștienți de traiectorie, motiv pentru care a stârnit îngrijorare faptul că piloții unui zbor în țara Etiopia au adormit.

citește și...