Ziua Îndrăgostiților. Cum sărbătorește întreaga lume Ziua Iubirii

14.02.2022, 14:18
Ziua Îndrăgostiților. Cum sărbătorește întreaga lume Ziua Iubirii

La mulți ani de Ziua Îndrăgostiților 2022. De Ziua Îndrăgostiților, sărbătorită în întreaga lume pe 14 februarie, diferite culturi au propriul lor mod de a marca Ziua Iubirii. Iată o listă a țărilor care sărbătoresc una dintre cele mai interesante sărbători și tradiții ale Zilei Îndrăgostiților din întreaga lume.

 

Când vine vorba de Ziua Îndrăgostiților, mulți oameni încep, fără îndoială, să se gândească la flori și ciocolată. Magazinele de cadouri din toată lumea sunt pline de baloane și felicitări roșii în zilele premergătoare zilei de 14 februarie. Cu toate acestea, nu toate cuplurile din întreaga lume fac schimb de felicitări, cumpără ciocolată sau își oferă reciproc cadouri de Ziua Îndrăgostiților. Așadar, dacă asta v-a făcut curios despre cum este comemorată ziua în întreaga lume, vă spunem că tradițiile pentru această zi romantică diferă mult de la țară la țară.

 

În unele țări, Ziua Îndrăgostiților nu se celebrează în februarie. În Brazilia, oamenii sărbătoresc ziua iubirii pe 12 iunie și o numesc „Dia dos Namorados”. Este ziua în care îndrăgostiții dau și primesc săruturi, ciocolată și alte delicatese. 

 

În Argentina, Ziua Îndrăgostiților este sărbătorită o săptămână întreagă în iulie, cunoscută sub numele de „Semana de la Dulzura”, sau „săptămâna dulceață”. Este ziua în care îndrăgostiții dau și primesc săruturi, ciocolată și alte delicatese. Sărbătoarea a început ca o afacere comercială, dar de atunci a evoluat în tradiția de Ziua Îndrăgostiților.

 

 În Japonia, Ziua Îndrăgostiților este marcată în moduri diferite, deoarece femeia dă un cadou, iar tipul de cadou depinde dacă are sau nu o relație romantică cu bărbatul. Femeile japoneze oferă „giri-choko” (bomboane de ciocolată de obligație sau de datorie) bărbaților cu care nu sunt într-o relație romantică și „honmei-choko” (bombă de ciocolată cu adevărat sentiment sau dragoste adevărată) bărbaților cu care sunt implicați romantic.

 

Dar bărbații din Japonia trebuie să aștepte o lună după Ziua Îndrăgostiților pentru a oferi cadouri partenerilor lor, pe 14 martie, și ei o numesc Ziua Albă.

 

Femeile din Miao, sud-vestul Chinei, pregătesc o varietate de feluri de mâncare colorate din orez pentru a le servi pretendenților bărbați. Femeile ascund diverse obiecte în interiorul orezului pentru a comunica un mesaj.

 

Coreea de Sud. Ziua iubirii este sărbătorită pe data de 14 a fiecărei luni. În timp ce pe 14 mai este „ziua trandafirilor”, 14 iunie este „ziua săruturilor”. Pe 14 decembrie, este „ziua îmbrățișărilor”. Persoanele singure sărbătoresc „ziua neagră” pe 14 aprilie mâncând tăiței negri.

 

Columbia sărbătoreşte Ziua Îndrăgostiţilor în cea de-a treia vineri şi sâmbătă a lunii septembrie, numind-o Ziua iubirii şi a prieteniei. Şi mexicanii sărbătoresc această zi, dar la o altă dată.

 

În Australia, tradiţia Valentine’s Day începe în timpul goanei după aur, minerii înstăriţi sărbătoreau cu fast şi cadouri neobişnuite sau exotice, iar tradiţia s-a păstrat până în ziua de azi. Bărbaţii australieni sunt foarte deschişi şi nu se tem să-şi exprime iubirea. Se oferă în general flori, de cele mai multe ori buchete scumpe de trandafiri .

 

În Slovenia, Ziua Îndrăgostiților nu este sărbătorită într-un mod romantic, deoarece această dată marchează începutul muncii la câmp și poartă numele de Festivalul Primăverii. În schimb, Slovenia sărbătorește Ziua Îndrăgostiților pe 12 martie.

În Estonia, Ziua Îndrăgostiților este centrată în jurul conceptului de prietenie. Oamenii sărbătoresc dragostea în acea zi, fie că există  între membrii familiei sau colegii.

Una dintre cele mai frumoase sărbători de Ziua Îndrăgostiților are loc în Franța. Se crede că prima felicitare de Ziua Îndrăgostiților provine din Franța în 1415, când Charles, Ducele de Orleans, i-a trimis soției sale o scrisoare de dragoste din închisoare. Între 12 și 14 februarie, satul francez Valentine devine epicentrul romantismului. Curți frumoase, copaci și reședințe sunt acoperite cu cărți și trandafiri.

 

Bulgaria are propria sa versiune a Zilei Îndrăgostiților. Țara sărbătorește San Trifon Zartan pe 14 februarie, ceea ce se traduce prin „ziua vinificatorilor”. La un pahar de vin local, cuplurile își mărturisesc dragostea unul pentru celălalt.

 

În Valencia, Spania, Ziua Îndrăgostiților este pe 9 octombrie, când este sărbătorită sărbătoarea Sfântului Dionis. În cele mai multe părți ale Spaniei, evenimentul este comemorat de bărbați care creează o figurină de marțipan cunoscută sub numele de „macadora” pentru a le oferi partenerelor lor.

 

Danemarca. Țara sărbătorește Ziua Îndrăgostiților pe 14 februarie într-un mod unic. Cărțile realizate manual cu flori albe presate, numite ghiocei, sunt schimbate între prieteni și îndrăgostiți în această zi.

 

Republica Cehă. Cuplurile merg într-un pelerinaj la statuia poetului Karol Hynek Macha, pe 1 mai,  și se sărută sub cireși pentru noroc.

 

România. Ziua este sărbătorită pe 24 februarie și este un amestec de Ziua Îndrăgostiților și sărbătorirea primăverii.  În tradiţia populară,  i se mai spune şi “Cap de primăvară” pentru că în această perioadă iarna ia sfârşit şi întreaga natură se trezeşte din nou la viaţă.

 

Dragobetele este o tradiţie foarte veche la români. Acesta se mai numeşte şi Năvălnicul sau Logodnicul Păsărilor şi se spune că aduce iubirea în casă și în sufletul românilor.

În această zi, fetele tinere necăsătorite strâng zăpada rămasă pe alocuri şi o pun la căldură. Apa rezultată este considerată ca având proprietăți magice în iubire și în descântece, precum și în ritualurile de înfrumusețare. Se spune că această zăpadă s-a născut din surâsul zânelor. 

 

Tradiţia mai spune că în această zi bărbații nu au voie să supere femeile. Tinerii trebuie să fie veseli pe 24 februarie pentru că doar aşa vor avea parte de iubire pe parcursul întregului an.

 

Obiceiurile mai arată că tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute de Dragobete.

 

În SUA, Valentine’s Day este sărbătorită cu cel mai mare entuziasm. Cele mai populare obiceiuri de Valentine’s Day sunt felicitările sau excursiile romantice. Cele mai diverse cadouri sunt de la ciocolată, buchete de flori, inimioare până la diamante. Se organizează evenimente de stradă, spectacole sau concerte.

citește și...