Wimbledon, în discuții pentru a-și schimba politica de uniforme complet albe

10.11.2022, 14:45

Hainele nu sunt doar obiecte care vă țin de cald sau de răcoare – ele indică, de asemenea, statutul, arată sfidare și chiar atenuează anxietatea. Pentru legenda tenisului Billie Jean King, hainele permit jucătoarelor de tenis să își exprime individualitatea prin culori și imprimeuri – un drept pentru care ea și Asociația embrionară a jucătoarelor de tenis (WTA) au luptat în anii 1970, când albul era omniprezent ca și culoare a sportului.

Wimbledon încă mai folosește acest cod vestimentar rigid, exclusiv alb – implementat inițial pentru a camufla petele de transpirație. În zilele noastre, acesta ajută, de asemenea, Grand Slam-ul SW19 să își păstreze un sentiment de unicitate în raport cu Australian Open, French Open și US Open, dar se poate spune că limitează și individualitatea jucătorilor.

Mai presant este faptul că, pentru jucătoarele aflate la menstruație, transmite CNN.

Wimbledon, în discuții pentru a-și schimba politica de uniforme complet albe

“Generația mea, ne-am făcut mereu griji pentru că purtam tot timpul alb”, a declarat King pentru Amanda Davies de la CNN. “Și ceea ce porți pe dedesubt este important pentru perioada menstruală.

“Și mereu verificam dacă se vede. Devii încordată din cauza asta, pentru că primul lucru pe care îl suntem este că suntem animatoare și vrei ca orice ai purta să arate imaculat, să arate bine. Noi suntem animatoare.”

“Stresul mental” cauzat de codul vestimentar exclusiv alb

În urma publicării comentariilor lui King, în presa britanică au apărut informații care sugerau că Wimbledon ar urma să relaxeze regulile privind lenjeria intimă integral albă pentru jucătoarele de tenis.

Ca răspuns la aceste relatări, All-England Tennis Club (AELTC) a dat marți o declarație pentru CNN, în care a spus “Prioritatea acordată sănătății femeilor și sprijinirea jucătoarelor în funcție de nevoile lor individuale este foarte importantă pentru noi și suntem în discuții cu WTA, cu producătorii și cu echipele medicale cu privire la modalitățile prin care putem face acest lucru.”

Organizatorii turneului au fost presați să relaxeze codul vestimentar strict încă de la Wimbledon, anul acesta, când militanții s-au adunat la SW19 cu pancarte pe care scria “Era și timpul” și “Abordați codul vestimentar”.

Aceasta a urmat comentariilor făcute de mai multe femei, printre care fosta campioană olimpică Monica Puig și jucătoarea de tenis australiană Daria Saville, care au vorbit despre “stresul mental” cauzat de codul vestimentar exclusiv alb și despre “săritul peste menstruație” ca urmare a acestui fapt.

Producătorii încep să dezvolte soluții, chiar dacă codul vestimentar de la Wimbledon se menține, Adidas declarând pentru BBC Sport că și-a protejat produsele de antrenament pentru femei împotriva perioadei menstruale.

“Simți că poți să respiri și că nu trebuie să verifici totul în fiecare minut când te așezi și schimbi partea”, adaugă King, referindu-se la purtarea de haine închise la culoare pe dedesubt.

“Așa că cel puțin a fost adus în prim-plan, ceea ce cred că este important să avem discuții”.

Pe lângă faptul că politica “all-white” creează anxietate pentru jucători pe perioada lor, King subliniază că poate fi dificil pentru fanii care încearcă să facă distincția între jucători pe teren.

“Nimic nu este mai rău în sport decât atunci când deschizi televizorul și doi jucători poartă aceeași uniformă sau aceleași ținute. Este oribil. Nimeni nu știe cine este cine.

“Acesta este unul dintre motivele mele de supărare, strig de ani de zile. Ați văzut vreodată vreun sport în care oamenii să poarte aceeași ținută de fiecare parte?”.

“Billie Blue”

Dispariția tabuului care înconjoară menstruația este o dovadă a progresului făcut de sportul feminin în ultimii ani, o luptă pe care King a dus-o timp de 50 de ani.

În urmă cu doi ani, Cupa Federației – competiția internațională emblematică a tenisului feminin, în cadrul căreia jucătoarele concurează în cadrul echipelor lor naționale – și-a schimbat numele în Cupa Billie Jean King pentru a o onora, iar acum marea tenismenă se folosește de haine pentru a le evidenția pe campioanele din acest an, cu o “jachetă a câștigătoarei” creată de renumita creatoare de modă Tory Burch.

Pornind de la tradiția celebrei “jachete verzi” pe care o îmbracă în fiecare an câștigătoarea turneului de golf The Masters, Burch a conceput o jachetă albastră pentru câștigătoarele Cupei Billie Jean King, în speranța că aceasta va deveni în cele din urmă la fel de emblematică precum predecesoarea sa.

Fiecare cusătură și fiecare centimetru de țesătură este impregnat de simbolism.

Culoarea sa, “Billie Blue”, a fost aleasă “pentru că de multe ori de-a lungul carierei sale uimitoare, King a purtat albastru”, explică Burch.

Cel mai faimos, King a intrat pe teren pentru a juca rolul lui Bobby Riggs în “Bătălia sexelor” din 1973, purtând o rochie albastră și verde mentolat, cu nasturi în față și împodobită cu detalii din pietre prețioase.

Pantofii ei erau, de asemenea, albaștri, aleși în mod deliberat pentru a se asorta cu rochia, pentru a ieși în evidență pe televizorul color încă nou și pentru a submina stereotipurile de gen.

“Pantofii și culoarea, totul este foarte important pentru mine”, spune King. “Întotdeauna încerc să am o semnificație în ceea ce port”.

De la acel moment seminal în care King l-a învins pe Riggs cu 6-4 6-3 6-3 6-3 în fața unei audiențe mondiale de televiziune estimate la 90 de milioane de persoane, egalitatea de gen în interiorul și în afara sportului a progresat, deși uneori cu greu, împiedicându-se de câțiva pași înapoi sau în lateral.

În același an, US Open a devenit primul turneu de Mare Șlem care a oferit premii egale în bani pentru bărbați și femei, iar Curtea Supremă a SUA a acordat femeilor dreptul la avort în cauza Roe vs. Wade, deși această decizie a fost anulată în iunie.

“Fiecare generație se îndepărtează tot mai mult de începuturile luptei”, spune King. “Cred că istoria este atât de importantă pentru că, cu cât știi mai multe despre istorie, cu atât știi mai multe despre tine însuți.”

King speră că actuala generație de jucătoare de tenis, cele care vor purta jacheta special concepută de ea în calitate de câștigătoare a Cupei Billie Jean King, vor prelua ștafeta.

“Dar cel mai important lucru din [istorie] este că te ajută să modelezi viitorul și asta îmi doresc ca aceste tinere să facă. Acum este treaba lor să facă un pas înainte, să conducă și să modeleze viitorul.”

Iar în interiorul jachetei, pentru a le reaminti campioanelor Cupei Billie Jean King de “lupta” și de locul lor în ea, se află un mesaj de la King însăși.

“Felicitări pentru câștigarea Cupei Billie Jean King 2022”, citește King cu voce tare. “Ca membră a primei echipe câștigătoare a Cupei Federației în 1963, am visat să împart acest titlu cu femei ca tine.

“Tory Burch împărtășește pasiunea mea pentru tenis și pentru emanciparea femeilor. Am conceput jacheta campioanei Billie Blue pentru a simboliza victoria ta incredibilă și cât de departe au ajuns femeile în sport. Împreună, putem face din egalitate o realitate. Billie Jean King, fii îndrăzneață!”.

citește și...