Virusul “Camelpox”: ce este, simptome și cum se transmite în cazul bolii care afectează Cupa Mondială Qatar 2022

16.12.2022, 19:23

Cu câteva zile înainte de Cupa Mondială, un nou virus ar putea amenința evenimentul. Cu puțin peste doi ani în urmă, apariția COVID-19 a fost un scenariu necunoscut pentru omenire și a dus la un blocaj planetar care nu a împiedicat mii de morți și milioane de contagiuni datorită unui virus necunoscut și a obligat lumea să ia măsuri sanitare pentru prevenirea și controlul ulterior prin vaccinuri.

O pandemie care a forțat amânarea a tot felul de evenimente, inclusiv a Jocurilor Olimpice și a Campionatului European de Fotbal, care au avut loc un an mai târziu.

Eecourile trecutului ne pot îndemna să luăm multe măsuri de precauție acum, când, în doar 10 zile, ochii întregii lumi vor fi ațintiți direct asupra Qatarului, unde se va desfășura Cupa Mondială, transmite marca.com.

Ce este “virusul cămilei”

Problema detectată nu este nouă, dar acum Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis din nou un avertisment cu privire la Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), cunoscut și sub numele de “virusul cămilei”. O boală care, potrivit statisticilor, are o rată de mortalitate de 35% în rândul celor infectați, motiv pentru care multe țări au fost deja puse în alertă și încep să recomande măsuri optime de igienă și deja populara și binecunoscuta distanță socială.

Nu vorbim despre un virus nou, cum ar fi COVID-19, despre care nu s-a știut nimic până la sfârșitul anului 2019, începutul anului 2020. Această nouă afecțiune a fost depistată pentru prima dată în Arabia Saudită în septembrie 2012, iar în ultimii 10 ani, OMS a raportat un total de 2587 de cazuri și 891 de decese.

A fost deja raportată în 27 de țări

Mers-CoV, așa cum este denumită boala, a fost deja raportată în 27 de țări și nu numai în Orientul Mijlociu, în Europa au fost deja raportate cazuri în țări precum Franța, Italia, Marea Britanie, Olanda și Austria.

Cazurile de “virusul cămilei” din Qatar

În țara în care se desfășoară Cupa Mondială, și în ciuda opacității informațiilor sale, există, de asemenea, rapoarte de cazuri de acest virus. În total, 38 de persoane au fost infectate și șapte au murit, cu un vârf în luna mai, când s-a înregistrat un caz și un deces. Numitorul comun în toate aceste cazuri este contactul direct cu cămilele și consumul de lapte crud de cămilă.

OMS a confirmat că boala se transmite de la animale la oameni, iar studiile au arătat că transmiterea are loc prin contact direct sau indirect cu dromaderi infectați, deși nu se cunoaște cu certitudine calea exactă de transmitere.

Simptomele acestui virus sunt foarte asemănătoare cu cele ale COVID-19 în ceea ce privește febra, tusea și dificultățile respiratorii. Ca și în cazul COVID, pneumonia este frecventă, dar pacienții nu dezvoltă întotdeauna pneumonie. În plus, OMS a raportat că pot apărea și simptome gastrointestinale.

citește și...