VIDEO/ Imagini dezolante cu orașul Beirut după explozie! Cum arată capitala Libanului la o zi de la deflagrația puternică

05.08.2020, 14:45
VIDEO/ Imagini dezolante cu orașul Beirut după explozie! Cum arată capitala Libanului la o zi de la deflagrația puternică
Imagini dezolante cu orașul Beirut după explozie! Cum arată capitala Libanului la o zi de la deflagrația puternică/ foto: profimedia

Marți, 4 august, o explozie puternică a zguduit din temelii orașul Beirut, capitala Libanului, puțin după ora 18.00! Peste 100 de persoane și-au pierdut viața și 4.000 au fost rănite în urma deflagrației din portul de pe malul Mediteranei.

Libanul a decretat trei zile de doliu național începând de miercuri, 5 august.

La doar o zi de la explozie, orașul arată ca după război! Chiar și la 4 km de epicentrul deflagrației, clădirile au fost făcute zob. Străzile s-au umplut rapid de cioburi și oameni care alergau speriați, plini de sânge.

Trei zile de doliu național în Liban

‘Suntem blestemați! Chiar dacă a fost un accident, este ultimul lucru pe care ni l-am putea permite acum’, a fost declarația unui tânăr rănit în urma exploziei.

Sute de echipe de muncitori au început deja să îndepărteze molozul de pe străzile din Beirut. Din filmările postate de oameni pe rețelele de socializare se vede cum un nor de fum se ridică deasupra orașului, urmat de suflul celei de-a doua explozii.

În urma celor două explozii catastrofale, aproape 300.000 de oameni au rămas fără locuinţe.

Preşedintele țării, Michel Aoun, a precizat că 2.750 de tone de nitrat de amoniu au fost depozitate fără măsuri de securitate şi asta ar sta la originea dezastrului. În urmă cu șase ani, tonele de nitrat au fost aduse în port de cargoul Rhosus, proprietate a unui afacerist rus.

Cum s-a produs explozia

‘Este inacceptabil ca 2750 de tone de nitrat de amoniu să fie depozitate şase ani fără măsuri de securitate’, a denunţat Aoun, transmite AFP.

Donald Trump, președintele SUA, a specificat că explozia uriașă din Beirut nu a fost întâmplătoare, ci mai degrabă un ‘atac’, au transmis autorităţile libaneze.

De asemenea, Ambasada Statelor Unite din Beirut a îndemnat persoanele aflate în zona deflagrației să „rămână în case și să poarte măști dacă au acces la ele”, în condițiile în care există informații că în urma exploziei au fost eliberate gaze toxice în atmosferă, scrie CNN.

‘Există informații că există gaz toxic eliberat în urma exploziei, așa că toată lumea din zonă ar trebui să rămână în case sau în interiorul clădirilor și să să poarte măști dacă acestea sunt disponibile’, a avertizat ambasada SUA de la Beirut, notează Digi24.

citește și...