VIDEO | Cum arată centrala de la Cernobîl la 33 de ani de la explozie

03.10.2019, 15:59
VIDEO | Cum arată centrala de la Cernobîl la 33 de ani de la explozie
Au trecut 33 de ani de la explozia reactorului 4 de la Cernobîl

Au trecut 33 de ani de la explozia centralei de la Cernobîl, considerată cel mai grav accident nuclear civil din istorie. Cu această ocazie, autoritățile și-au dat acordul pentru a se filma în camera de control de unde era coordonată activitatea complexului atomic. 

Pe 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat, declanșând o catastrofă. Zeci de persoane au murit imediat, însă consecințele deflagrației au afectat mult mai multe persoane. Un nor de precipitații radioactive s-a îndreptat spre părțile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei și părțile estice ale Americii de Nord. Suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate în jur de 336.000 de persoane.

15 jurnaliști au intrat în centrală recent

La 33 de ani de la explozia devastatoare, 15 jurnaliști au reușit să obțină acordul autorităților pentru a vizita camera de control de unde se coordona activitatea întregii centrale. În imaginile filmate de aceștia, se poate observa că panourile și ecranele au ruginit și, bineînțeles, locul este învăluit de o beznă totală. 

Pentru că turismul în zonă a devenit foarte popular după difuzarea serialului „Cernobîl”, autoritățile au anunțat că vor organiza tururi pentru cei interesați, însă în condiții speciale de protecție. Aceste măsuri sunt necesare pentru că în zonă radiațiile sunt și acum de 40.000 de ori mai mari decât limita admisă.


 

citește și...