Valeriu Gheorghiță, despre tulpina Omicron. ”Pare că este o variantă cu contagiozitate crescută care scapă de sub protecția anticorpilor”

30.11.2021, 11:40
Valeriu Gheorghiță, despre tulpina Omicron. ”Pare că este o variantă cu contagiozitate crescută care scapă de sub protecția anticorpilor”
Valeriu Gheorghiță, despre tulpina Omicron. ”Pare că este o variantă cu contagiozitate crescută care scapă de sub protecția anticorpilor”

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare impotriva COVID-19, a făcut declarații despre noua tulpină Omicron. Apariția tulpinii Omicron a făcut ca multe țări să se grăbească să restricționeze călătoriile din Africa de Sud. ”Pare că este o variantă cu contagiozitate crescută care scapă de sub protecția anticorpilor”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat că există indicii că noua variantă de coronavirus Omicron ar reprezenta o variantă „de escape, de scăpare de sub acțiunea neuralizantă a anticorpilor”.

„Este una dintre cele mai interesante variante de Sars-Cov-2, în sensul în care există acumulate peste 30 de mutații la nivelul proteinei spike, lucru nemaiîntâlnit până la acest moment să avem atâtea mutații acumulate pe aceeași tulpină virală, dintre care aproape jumătate sunt în zona critică a proteinei spike, exact în zona în care se leagă anticorpii neutralizanți, anticorpii care apar atât după vaccin, cât și după boala naturală”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Antena 3, citat de Digi24.

„Din acest punct de vedere sunt indicii importante că această variantă virală ar reprezenta într-adevăr o variantă de escape, de scăpare de sub acțiunea neutralizantă a anticorpilor, ceea ce reprezintă o problemă dacă luăm în calcul eficiența vaccinurilor și protecția pe care o avem în momentul de față după vaccinare și după trecerea prin boală”, a adăugat el.

 

Valeriu Gheorghiță, despre tulpina Omicron. ”Reușește să dea infecții atât la persoanele care au trecut prin boală, cât și la persoanele care au fost vaccinate”

Valeriu Gheorghiță a mai spus că, din datele prreliminare, varianta de coronavirus Omicron ar putea reinfecta persoanele trecute prin boală sau genera infecții la cei vaccinați. „Un al doilea indiciu foarte important este cel legat de contagiozitate, să nu utăm în momentul în care în Africa de Sud s-a observat o creștere importantă a numărului de cazuri Africa de Sud tocmai ieșea din valul 4 generat de varianta Delta. Peste 60% din populație are anticorpi ca urmare a trecerii prin boală, deci pare că este o variantă cu contagiozitate crescută care scapă de sub protecția anticorpilor și reușește să dea infecții atât la persoanele care au trecut prin boală, cât și la persoanele care au fost vaccinate”, a mai explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

„Din datele preliminare, are această capacitate de a reinfecta persoanele care au trecut pin infecție, precum și de a genera infecții la persoane vaccinate cu schemă completă. Este foarte important să ținem cont de un aspect: persoanele care au un istoric de trecere prin boală sau au fost vaccinate sunt mult mai bine prrotejate în fața formelor severe, cel puțin acestea par a fi supozițiile noastre. Este puțin probabil ca la aceste persoane această variantă să genereze forme grave de boală. Estimăm că se va menține protecția față de formele severe, chiar dacă nu vom avea o protecție suficient de ridicată față de infecție”, a încheiat acesta.

citește și...