Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat în Uniunea Europeană! Când vor fi livrate primele doze de ser în România

29.01.2021, 22:03
Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat în Uniunea Europeană! Când vor fi livrate primele doze de ser în România
foto: shutterstock

Vineri la prânz, 29 ianuarie, Agenția Europeană a Medicamentelor a aprobat vaccinul produs de AstraZeneca și Oxford să fie folosit în țările din Uniunea Europeană pentru persoanele peste 18 ani.

Vaccinul celor de la AstraZeneca este cel de-al treilea care primește aprobare în UE, primele două fiind Pfizer/BioNTech și Moderna. Studiile arată faptul că vaccinul produs de AstraZeneca este eficient în prevenirea coronavirusului.

Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat în UE

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis un mesaj extrem de dur, precizând că se așteaptă ca AstraZeneca să respecte acordul și să livreze cele 400 de milioane de doze de vaccin, după ce serul companiei a fost aprobat de UE.

‘Aştept să fie livrate cele 400 de milioane de doze conform acordului”, a scris şefa executivului european pe Twitter. Compania AstraZeneca a fost criticată de liderii europeni din cauza întârzierilor semnificative ale producţiei de vaccinuri.

Eficacitatea vaccinului la persoanele de peste 65 de ani ridică multe semne de întrebare. La teste, mai puțin de 10% dintre voluntari au avut peste această vârstă.

Vaccinul AstraZeneca, dezvoltat în colaborarea cu Universitatea Oxford, a fost aprobat de câteva săptămâni deja în Marea Britanie, milioane de oameni fiind deja vaccinați.

Când va beneficia România de primele doze

Țara noastră ar urma să primească aproape 800.000 de doze de vaccin de la AstraZeneca, după data de 9 februarie, a precizat medicul militar Valeriu Gheorghiță.

‘După cum știm, astăzi, AstraZeneca a primit autorizarea de la Agenția Europeană a Medicamentelor, ne așteptăm ca după data de 9 februarie să avem primele doze care ajung și în România. Avem pentru luna februarie circa 750.000, aproape 800.000 de doze alocate, însă prima tranșă va fi undeva după 9 februarie, din ceea ce se estimează.

Dar nu avem un calendar exact, confirmat pentru AstraZeneca. Am solicitat acest calendar, tocmai pentru a face un plan bine pus la punct, în perspectiva din data de 9-10 februarie de deschidere a noi centre de vaccinar’, a spus col. dr. Valeriu Gheorghiță, vineri seară la Digi24.

citește și...