Vacanța în buncăr, noua atracție din Cehia. „Avem încălzire, lumină, frigider, internet”. Cu cât se vinde un adăpost

27.06.2022, 15:34

Buncărele par să fie la modă, mai ales în țările apropiate Rusiei. Știm deja că Finlanda este pregătită să-și adăpostească cea mai mare parte a populației în cazul unui atac. În Cehia, miile de buncăre pe care Ministerul Apărării le-a scos la vânzare au devenit noua atracție a pieței imobiliare.  

Milan Krulich, angajat al Ministerului Apărării: „Acest buncăr a fost construit pentru a proteja țara – înainte de al Doilea Război Mondial, când Cehoslovacia se temea de un atac german. În doi ani, începând cu 1935, au apărut două linii de apărare, cu buncăre de-a lungul întregii granițe”.

Un adăpost se vinde cu cel puțin 8.000 de euro, inclusiv teren. Sunt cel puțin doi factori interesați, dintre care unul este primarul localității.

“Acest buncăr a fost construit pentru a proteja țara”

“E un loc frumos; construcția este simplă, curată, nu sunt vecini care te pot deranja. Există potențial aici. Pereții exteriori sunt stabili. Interiorul însă este… o provocare” – ar putea fi modul prin care Milan Krulich îi poate convinge pe cei interesați.

Milan Krulich, angajat al Ministerului Apărării: “Acest buncăr a fost construit pentru a proteja țara – înainte de al Doilea Război Mondial, când Cehoslovacia se temea de un atac german. În doi ani, începând cu 1935, au apărut două linii de apărare, cu buncăre de-a lungul întregii granițe.”

Autoritățile vând buncăre

Vaclav Hora, primarul din Vrskman: “Sperăm să putem lua măcar buncărul mic din apropiere. Istoricii amatori vor fi interesați de acesta mare și sunt foarte mulți pe aici. Dar noi am vrea să-l folosim în comerț pe cel mic. Ne-am dori să amenajăm un stand de băuturi răcoritoare, astfel încât oamenii care folosesc pista de biciclete să se poată opri acolo.”

Dar pentru unii înseamnă atât un hobby, cât și un loc de muncă. Richard Matouš, de exemplu, a decis să transforme un buncăr într-un hotel.

Richard Matouš, proprietar de hotel: „Tuturor băieților le place să construiască buncăre, dar am continuat să o fac chiar și după ce am crescut. Când am aflat în urmă cu șase sau șapte ani că pot cumpăra buncăre adevărate, am știut că trebuie să o fac. !”

În aceste vremuri tulburi, oaspeții săi sunt fericiți că și-au rezervat vacanța într-un buncăr. Și aceste construcții au aproape tot ce are un hotel.

Richard Matouš, proprietar de hotel: „Avem electricitate, încălzire pe gaz, frigider, lumină, oamenii își pot încărca telefoanele și pot viziona filmele preferate pe internet.”

Când vine vorba de locație, Milan Krulich are un as în mânecă: fortificațiile nu sunt atât de nemișcate cum par. Tot ce aveți nevoie este macaraua potrivită pentru a ridica buncărul de 50 de tone! Și dacă nu te-ai hotărât unde să-l pui, spune Krulich, poți pur și simplu să-l iei acasă până te decizi.

citește și...