Stația Spațială Internațională se va prăbuși pe Pământ în 2031. Anunțul făcut de NASA

05.02.2022, 12:01
Stația Spațială Internațională se va prăbuși pe Pământ în 2031. Anunțul făcut de NASA

Stația Spațială Internațională este programată să se prăbușească pe Pământ în anul 2031 într-o zonă îndepărtată a Oceanului Pacific, numită „Punctul Nemo”, potrivit CNN. Stația Spațială Internațională va fi operațională până la finalul anului 2030.

Stația Spațială Internațională (ISS) a fost lansată în anul 1998 și, de atunci, a găzduit astronauți din 19 țări diferite. Timp de 22 de ani cercetători, astronauți și cosmonauți ruși au întreprins u număr important de cercetări științifice și au urmărit mișcarea Pamântului.

NASA a declarat că planul de retragere a ISS a marcat o tranziție către sectorul comercial. Prin urmare, activitățile se vor desfășura pe orbita joasă a Pământului.

Planul de retragere a ISS, o tranziție către sectorul comercial

„Sectorul privat este capabil din punct de vedere tehnic și financiar să dezvolte și să opereze destinații comerciale pe orbita joasă a Pământului, cu ajutorul NASA. Așteptăm cu nerăbdare să împărtășim lecțiile învățate și experiența noastră în materie de operațiuni cu sectorul privat.

Asftel îi vom ajuta să dezvolte destinații spațiale sigure, fiabile și rentabile”, a declarat Phil McAlister, director pentru spațiu comercial la sediul central al NASA.

Cimitirul spațial de la Punctul Nemo

Potrivit NASA,  ISS se va prăbuși în zona „Point Nemo” a oceanului Pacific, punctul cel mai îndepărtat de pământ de pe Terra și care este cunoscut sub numele de cimitirul navelor spațiale.

Numit după celebrul Căpitan Nemo din romanul lui Jules Verne „Douăzeci de mii de leghe sub mări”, Punctul Nemo este punctul din ocean care este cel mai îndepărtat de orice suprafață de uscat și este folosit ca un adevărat cimitir de resturi spațiale.

Zona a fost o țintă pentru gunoiul spațial timp de decenii. Se estimează că Statele Unite, Rusia, Japonia și agențiile spațiale europene au scufundat peste 250 de resturi spațiale în această locație începând cu 1971, relatează Katie Hunt pentru CNN.

Platformele spațiale operate de companiile private vor înlocui ISS

Phil McAlister, director comercial al NASA, spune că Stația Spațială Internațională va fi înlocuită de platforme spaţiale operate de companii private.

“Sectorul privat este capabil din punct de vedere tehnic și financiar să dezvolte și să opereze destinații comerciale pe orbită terestră joasă, cu asistența NASA.

Așteptăm cu nerăbdare să împărtășim lecțiile noastre învățate și experiența operațională cu sectorul privat pentru a-i ajuta să dezvolte stații spațiale eficiente și fiabile, destinații sigure în spațiu”, a declarat oficialul NASA.

citește și...