Uniunea Europeană a votat: o nouă pensie și pentru români! Milioane de cetățeni pot beneficia de această lege și pot primi sume importante de bani

19.04.2022, 17:09
Uniunea Europeană a votat: o nouă pensie și pentru români! Milioane de cetățeni pot beneficia de această lege și pot primi sume importante de bani
retirement concept

Regulamentul paneuropean privind produsul de pensii personale („PEPP”), adoptat în 2019, începe să se aplice din 22 martie. Acest lucru va deschide calea pentru o nouă schemă voluntară la nivelul UE, pentru ca oamenii să economisească pentru pensionare, iar o gamă largă de instituții financiare din UE o vor putea oferi. Cetățenii români care lucrează în România vor putea beneficia de noua schemă de pensii personale.

PEPP – o parte cheie a Planului de acțiune al Comisiei pentru consolidarea uniunii piețelor de capital – va fi disponibil ca o completare a sistemelor de pensii publice și ocupaționale, alături de schemele naționale de pensii private existente.

Noul produs paneuropean de pensii personale (PEPP) le va permite deponenților să-și ia pensia privată cu ei dacă se mută în Uniunea Europeană.

A fost votată o nouă schemă de pensii personale la nivelul UE

Regulile UE au permis până acum agregarea pensiilor de stat și posibilitatea de a efectua peste granițe pensiile ocupaționale, care sunt plătite de angajatori. Dar piața pensiilor private a rămas fragmentată.

PEPP va oferi economiștilor de pensii mai multe opțiuni și beneficiul unei concurențe mai mari, transparență sporită și flexibilitate în opțiunile de produse. Furnizorii de PEPP vor beneficia de o piață unică reală pentru PEPP și de o distribuție transfrontalieră facilitată, care le va permite să pună în comun activele și să creeze economii de scară.

Ce este pensia personală paneuropeană (PEPP)

În același timp, PEPP va ajuta la canalizarea economiilor către piețele de capital și va aduce beneficii investițiilor și creșterii în UE.

Pensia personală paneuropeană (PEPP) este o opțiune voluntară de economii pentru pensionare pentru cetățenii UE, care completează schemele de pensii existente. Le permite oamenilor să plătească în același sistem în întreaga UE, chiar dacă își schimbă reședința.

Potrivit Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), noua pensie paneuropeană se adresează persoanelor fizice care vor să economisească pentru viitorul lor.

„Într-o Europă în care piaţa muncii a depăşit de mult timp graniţele ţărilor UE, un sistem de pensii comun vine ca un lucru firesc. Pentru România, ţară care are în jur de 5 milioane de cetăţeni care lucrează în afara ţării, acest sistem s-ar putea dovedi cu atât mai util.

Este încă prea devreme pentru a ne pronunţa asupra eficienţei sistemului, dar totuşi reprezintă o iniţiativă bună, utilă celor care vor să economisească pe termen lung, indiferent de ţara membră UE unde lucrează”, a explicat Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (AFP).

Cine se poate înscrie 

Toată lumea poate economisi într-un PEPP: persoane angajate cu normă parțială sau cu normă întreagă, persoane care desfășoară activități independente, în orice formă de angajare modernă, șomeri sau în învățământ. Un titular de PEPP poate continua să economisească atunci când situația profesională se schimbă.

Condiția pentru a deschide un PEPP este să fii rezident în Uniunea Europeană, Norvegia, Islanda și Liechtenstein (Spațiul Economic European). Nu este posibil ca o persoană care locuiește în afara blocului comunitar să se aboneze la un PEPP. Așadar, cetățenii britanici care locuiesc în UE se pot înscrie la un PEPP, în timp ce cetățenii UE din Regatul Unit nu pot. Cetățenii români care lucrează în România vor putea investi în PEPP.

Dacă deținătorii de PEPP mută reședința în afara UE, nu pot continua să economisească în PEPP până când își mută reședința înapoi. În orice caz, aceștia ar trebui să solicite consiliere profesională cu privire la consecințele mișcării asupra impozitării economiilor lor, deoarece se aplică reguli diferite în diferite țări.

Noul produs este de așteptat să beneficieze în special de tineri, care tind să se deplaseze mai des peste granițe, și de cei care desfășoară activități independente, care ar putea să nu fie acoperiți de alte scheme de pensii.

Potrivit unui sondaj realizat în 16 țări de Insurance Europe, organizația care reprezintă asiguratorii la Bruxelles, 38% dintre europeni nu economisesc pentru pensie, cu o proporție de până la 60% în Finlanda, 57% în Spania, 56% în Franța și 55 % în Italia.

citește și...