Unde sunt banii lui Nicolae Ceaușescu, de fapt banii României? Ce țări ne datorează sume uriașe!

21.04.2022, 19:31

România nu și-a recuperat complet împrumuturile, până în prezent, de la numeroase țări. La peste 30 de ani de la Revoluție, țara noastră mai are bani împrumutați comuniștilor pentru exporturile pe care le-au derulat înainte de data de 31 decembrie 1989. Printre statele care trebuie să plătească se numără Coreea de Nord, Libia, Cuba și Guineea.

Potrivit unui raport publicat recent de Ministerul Finanțelor Publice, la data de 31 decembrie 2021 România recuperase mai puţin de 54 de milioane de dolari. Este vorba despre creanțe provenite din activitatea de export, cooperare economică internaţională şi alte acţiuni externe, care s-au derulat înainte de anul 1989.

„La data de 31 decembrie 2021, creanţele României provenite din operaţiunile de export, cooperare economică internaţională şi alte acţiuni externe, derulate înainte de 31 decembrie 1989 erau de549.059.447,02 dolari SUA pe relaţia devize convertibile și de 1.624.509.933,94 ruble transferabile pe relaţia ruble transferabile şi alte sume în diverse valute.

Acţiunile în urma cărora au rezultat sumele menţionate s-au desfăşurat în baza unor acorduri comerciale şi guvernamentale de credit pe termen mediu şi lung, încheiate de statul român cu alte state, în principal din Africa, Asia şi America Latină înainte de 31 decembrie 1989”, arată Ministerul Finanțelor.

România recuperează greu datoriile de la țările ”prietene” ale lui Nicolae Ceaușescu

România recuperează destul de greu creanțele de la țările ”prietene” ale lui Nicolae Ceaușescu, de 50-60 de milioane de lei pe an. În acest ritm, datoria va fi recuperată de abia în zece ani.

Din totalul de 549,05 milioane de dolari pe relaţia devize convertibile, 307,75 milioane de dolari, adică 56,05% din datorie, reprezintă creanţe soluţionate şi reglementate prin semnarea unor acorduri la nivel guvernamental. Acestea au fost aprobate prin Hotărâri ale Guvernului şi se află în diferite stadii de încasare, din Irak, R.D. Congo, R.P.D. Coreeană, Guineea și Mozambic.

Restul de 241,3 milioane de dolari, adică 43,95% din datorie, este reprezentată de creanțe ce nu au fost soluţionate până în prezent. Acestea sunt din Sudan, Libia, Nigeria, Republica Centrafricană, Somalia şi Tanzania și au rămas neschimbate în ultimii ani.

 

Țara cu cele mai mari datorii către România este Irakul

România a montat aici, înainte de 1989, sonde de petrol, a construit șosele, căi ferate, fabrici sau sisteme de irigații, în virtutea relațiilor bune dintre Nicolae Ceaușescu și Saddam Hussein. România a cheltuit în total mai bine de 2,5 miliarde de dolari în acest stat. În 2005, instanțele internaționale au șters 80% din valoarea creanței. De atunci, Irakul plătește tranșe anuale României, dar mai are de achitat aproape 300 de milioane de dolari.

citește și...