Un vulcan care a erupt în Filipine a acoperit un oraş întreg cu cenușă. ”Am crezut că plouă”

13.06.2022, 15:53

La o săptămână după ce o erupție freatică a declanșat declararea nivelului de alertă 1 pentru vulcanul Bulusan din Sorsogon, o erupție similară a avut loc duminica dimineața, 12 iunie. Vulcanul Belusan a acoperit un oraş cu un strat de cenuşă pentru a doua oară în decurs de o săptămână. 

Institutul filipinez de vulcanologie și seismologie (Phivolcs) a declarat într-un aviz de la ora 4:20 că o erupție freatică a fost detectată duminică la ora 3:37, cu o durată de aproximativ 18 minute.

Phivolcs a explicat mai târziu într-o actualizare separată de la ora 16:30 că erupția „a fost înregistrată ca un cutremur de tip explozie de instrumente seismice și infrasunete, dar nu a putut fi observată în întunericul nopții”.

”Am crezut că plouă, dar când m-am uitat afară, era cenuşă peste tot”

Locuitorii oraşului Juban, încă tulburaţi de erupţia de săptămâna trecută, au fost treziţi duminică de zgomotul produs din nou de vulcan.

”Am crezut că plouă, dar când m-am uitat afară, era cenuşă peste tot. Odinioară, râul nostru era limpede, dar acum are culoarea cenuşii”, a declarat pentru AFP un locuitor.  Această erupţie nu a provocat răniţi, dar un nivel de alertă numit ”tulburări de intensitate scăzută” a fost emis de autorităţi.

Biroul Provincial de Informații Sorsogon (PIO) a declarat că cenușa de la erupția de duminică s-a extins în mai multe zone.

Expunerea la cenuşă poate provoca iritaţii şi probleme de respiraţie

Peste 11.000 de persoane sau peste 2.800 de familii au fost evacuate duminică în Juban, a declarat Biroul de Apărare Civilă.

Phivolcs a adăugat duminică după-amiază că cenușa a plutit și în orașul Sorsogon, municipiul Pilar, și chiar în Daraga, Albay, la 50 de kilometri nord-vest de vulcanul Bulusan.

Phivolcs a reamintit publicului că expunerea la căderea de cenuşă poate provoca iritaţii şi probleme de respiraţie pentru vârstnici, copiii, femeile însărcinate şi cei cu boli respiratorii fiind cei mai expuşi riscului.

Vulcanul a fost plasat sub nivelul de alertă 1 pe 5 iunie, după prima erupție freatică din acea zi. Prima erupție a lăsat, de asemenea, părți din Sorsogon acoperite de cenușă și a forțat familiile să-și părăsească casele.

„Starea de alertă de nivel 1 rămâne în vigoare peste Bulusan, deoarece toți ceilalți parametri de monitorizare din acest moment indică faptul că tulburările actuale sunt determinate de sistemul hidrotermal agitat al vulcanului”, a spus Phivolcs duminică.

citește și...