Un restaurant din Bruxelles servește clienții pe întuneric, ca să vadă ce-i așteaptă în viitor

04.10.2022, 14:15

În timp ce țările Uniunii Europene încă se gândesc la o plafonare a prețului la gaze, unele întreprinderi se grăbesc să găsească soluții la criza energetică de pe continent. La Bruxelles, epicentrul UE, proprietarii de restaurante și-au imaginat cum ar arăta pentru gurmanzi un viitor fără gaz și electricitate.

Oaspeții restaurantului Racines din capitala Belgiei au trăit experiența de a servi masa în condiții diferite de cele cu care erau obișnuiți, potrivit Euronews.

Invitații la cina servită săptămâna aceasta la Brasserie Surrealiste și gătită de angajații Racines au fost primii care au experimentat acest lucru: Fără cuptoare, fără aragazuri, fără plăci de gătit, fără mașini de cafea și fără becuri.

“Întoarcerea la viața de peșteră”

Francesco Cury, proprietarul Racines, a declarat că ideea ar putea fi interpretată ca o întoarcere la viața trăită în peșteră.

Bucătarii au pregătit mai multe feluri de mâncare care necesită pregătirea pe grătar pentru doar câteva secunde.

“Trebuie să alegem între a fi cald acasă sau a lua masa în oraș”

“Ideea este să ne întoarcem la epoca peșterilor”, a declarat Francesco Cury, proprietarul Racines. “Am pregătit o serie întreagă de feluri de mâncare care necesită pregătirea pe grătar pentru doar câteva secunde. În meniu au fost incluse brioche cu anșoa, porchetta și focaccia gătită la foc de lemne, ton alb crud, carne de porc la grătar cu fasole, iar la desert cremă de ricotta cu dulceață de dovleac și fistic”.

“Oamenii văd creșteri de preț cu 30% până la 40% în supermarket. Iar noi, proprietarii de restaurante, cumpărăm aceeași materie primă, aceleași produse. Deci ce facem? Creștem prețurile. Dar pe deasupra vine și prețul gazului și al electricității. Ne putem face treaba fără surse de energie? Răspunsul este nu. Trebuie să ne gândim puțin mai mult, iar societatea trebuie să realizeze cât de critică este situația”, a spus Francesco Cury.

Creșterea dramatică a inflației în Belgia ar fi putut fi un factor de descurajare, dar 50 de invitați au luat parte la cina de joi, organizată în cadrul inițiativei “Bruxelles în întuneric”, la care au participat o duzină de restaurante.

“Suntem într-un moment în care trebuie să alegem între a fi cald acasă sau a lua masa în oraș. Este complicat să găsești echilibrul în situația asta. Ne gândim la asta zilnic. Sunt obiceiuri care trebuie schimbate, pe care încercăm să le schimbăm oricum – chiar dacă nu este întotdeauna ușor”, a spus Stephane Lepla, care a participat la evenimentul de la Bruxelles alături de iubita sa.

citește și...