Forţele de securitate iraniene arestează o femeie pentru că a mâncat într-un restaurant, fără hijab. “Timp de câteva ore nu am ştiut nimic despre ea”

01.10.2022, 13:23

Forţele de securitate iraniene au arestat o femeie după ce o fotografie cu ea şi cu o altă femeie mâncând la un restaurant din Teheran fără a avea capul acoperit a fost difuzată pe scară largă online, a anunţat vineri familia ei. „Ea a fost arestată după ce a vizitat locul respectiv, iar după ce timp de câteva ore nu am ştiut nimic despre Donya, mi-a spus într-un scurt apel telefonic că a fost transferată la secţia 209 al închisorii Evin”.

Fotografia arată două femei fără văl, care stau într-un restaurant iranian din Teheran – una a fost identificată ca fiind Donya Rad, iar cealaltă o prietenă a acesteia, al cărei nume nu a fost dezvăluit.

“Ieri, după ce această fotografie a fost publicată, agențiile de securitate au contactat-o pe sora mea Donya Rad și i-au cerut să dea unele explicații”, a scris sora ei, Dina, pe Twitter după ce fotografia a devenit virală, relarează CNN.

“Tortura este obișnuită în închisoarea din Teheran”

„Ea a fost arestată după ce a vizitat locul respectiv, iar după ce timp de câteva ore nu am ştiut nimic despre Donya, mi-a spus într-un scurt apel telefonic că a fost transferată la secţia 209 al închisorii Evin”, a declarat sora ei pentru CNN.

Aceasta este o aripă notorie a închisorii din Teheran, despre care se spune că este condusă de ministerul serviciilor de informații și unde tortura este obișnuită.

“Scopul regimului este de a intimida oamenii prin brutalitatea sa și prin arestări”

“Familia noastră este foarte îngrijorată de bunăstarea ei”, a adăugat ea.

Observatorii spun că astfel de arestări fac parte dintr-o campanie de intimidare a guvernului iranian, care s-a confruntat cu valuri de proteste în ultimele zile din cauza morții în custodie a lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani.

Scopul regimului este de a intimida oamenii prin brutalitatea sa și prin arestările generalizate. Iranienii, în special femeile iraniene, au arătat că nu sunt atât de ușor de speriat și au continuat să iasă în stradă. Ceea ce au nevoie sunt strategii de victorie împotriva regimului”, a declarat pentru The New Arab scriitorul și analistul iranian Arash Azizi.

“Acest guvern a arătat că nu cunoaște limite în ceea ce privește brutalitatea sa, mai ales atunci când este vorba de propria supraviețuire. Dar cu cât există mai multă atenție internațională, cu atât mai costisitoare va fi suprimarea.”

Arestarea lui Rad vine în contextul în care protestele continuă să zguduie Iranul după ce femeia kurdo-iraniană Mahsa Amini a murit în custodia poliției religioase la începutul acestei luni pentru că nu și-ar fi purtat hijab-ul corespunzător. Familia ei și martorii spun că a fost bătută până la comă, ceea ce a dus la moartea ei câteva zile mai târziu.

Moartea lui Amini a stârnit furie împotriva regimului iranian, care a răspuns prin violență.

Femeile au fost în prima linie a protestelor, fiind adesea filmate tăindu-și părul, dar și dându-și jos și arzând eșarfele în locuri publice în timp ce scandau sloganuri antiguvernamentale.

Vălul de cap și alte “ținute modeste” sunt obligatorii în legislația iraniană.

În februarie, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a decis că femeile reprezentate în desene animate sau în filme de animație trebuie să poarte hijab.

 

citește și...