Un expert militar a declarat că țara sa folosește drone iraniene în Ucraina. “Guvernul nu a recunoscut acest lucru”

21.10.2022, 19:01

Un consilier al Ministerului rus al Apărării a fost surprins cu un microfon încins dezvăluind că Moscova a folosit drone sinucigașe fabricate de Iran pentru a ataca orașele ucrainene – lucru pe care Kremlinul a refuzat să îl recunoască public. “Știm cu toții că dronele sunt iraniene, dar guvernul nu a recunoscut acest lucru”.

Ruslan Pukhov, care este, de asemenea, expert militar, s-a alăturat recent postului de televiziune Russian Business Channel (RBC TV) pentru un interviu televizat. După ce a fost prezentat de prezentator, Pukhov poate fi văzut într-un clip distribuit pe rețelele de socializare mergând pe scenă și luând loc.

Pukhov pare să nu știe că emisiunea este deja difuzată și dezvăluie, înainte de începerea interviului, că Rusia a folosit drone sinucigașe de fabricație iraniană, chiar dacă Kremlinul nu recunoaște acest lucru, transmite businessinsider.com.

Moscova și Teheranul au negat utilizarea în Ucraina a dronelor de fabricație iraniană

“Acum, nu aș vrea să dau peste cap barca, așa că hai să o luăm mai ușor cu subiectul dronelor”, a putut fi auzit Pukhov spunându-i prezentatorului. “Cunoașteți expresia “toți avem un dobitoc, dar nu folosim cuvântul”? Știm cu toții că dronele sunt iraniene, dar guvernul nu a recunoscut acest lucru”.

În pofida acuzațiilor și a dovezilor prezentate de guvernele occidentale și de agențiile de informații, Moscova și Teheranul au negat utilizarea în Ucraina a dronelor sinucigașe de fabricație iraniană – care au apărut recent ca o armă preferată de forțele președintelui rus Vladimir Putin.

Sancțiuni împotriva Iranului

În ultimele săptămâni, trupele rusești au intensificat atacurile asupra orașelor ucrainene aflate departe de câmpul de luptă, folosind aceste drone sinucigașe explozive – identificate ca fiind modelul Shahed-136 – într-o campanie de teroare mortală de tip Blitz în întreaga țară. Pe lângă modelul Shahed-136, forțele rusești au desfășurat, de asemenea, drone de fabricație iraniană Shahed-129, Shahed-191 și Qods Mohajer-6.

Ministerul ucrainean de Externe a declarat miercuri că Kievul a reușit să doboare 223 de drone Shahed-136 de la jumătatea lunii septembrie și a cerut impunerea de sancțiuni împotriva Iranului, lucru pe care SUA au semnalat că ar putea fi pus pe masă.

“Statele Unite au început să avertizeze în iulie că Iranul plănuia să transfere drone către Rusia pentru a le folosi în războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei, iar acum avem numeroase dovezi că aceste drone sunt folosite pentru a lovi civili ucraineni și infrastructuri civile critice”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, într-o declarație.

“În timp ce Iranul continuă să mintă și să nege furnizarea de arme Rusiei pentru a fi folosite în Ucraina, ne angajăm să lucrăm cu aliații și partenerii pentru a împiedica transferul de armament periculos către Rusia”, a continuat el.

“Nu vom ezita să folosim sancțiunile noastre și alte instrumente adecvate asupra tuturor celor implicați în aceste transferuri, a mai spus Price. “De asemenea, vom continua să acordăm Ucrainei o asistență de securitate fără precedent, inclusiv capacități de apărare aeriană, astfel încât Ucraina să se poată apăra de aceste arme.”

 

 

citește și...