Un bărbat a decedat, după ce a fost înțepat de albinele despre care credea că erau reîncarnarea rudelor sale. ”Nu înțelegem de ce au fost atât de supărate pe el”

07.12.2022, 19:04

O familie din Eastern Cape este devastată de moartea uneia dintre rudele lor, luna trecută, după ce a fost atacată de un roi de albine despre care credea că sunt strămoșii săi. Un expert tradițional crede că incidentul a demonstrat mânia strămoșilor. ”Nu înțelegem de ce au fost atât de supărate pe el, deși el le primise în casa lui. Nu a încercat niciodată să îi alunge în mod violent”.

Nkosentsha Njimbana, în vârstă de 58 de ani, a murit în casa sa din Zalara, în afara orașului Qonce, pe 5 noiembrie, după ce a vorbit cu albinele în timpul unei ceremonii tradiționale.

În unele culturi africane, se crede că strămoșii își vizitează rudele în viață sub formă de albine sau șopârle, adesea pentru a avertiza familia să efectueze ritualurile tradiționale corecte, transmite dailymail.co.uk.

Incidentul dezvăluie mânia strămoșilor

Albinele cuibăriseră pe proprietatea lui Nkosentsha din Eastern Cape, ceea ce fratele său a declarat că a luat-o ca pe un semn că strămoșii săi au venit să-l viziteze.
Purtătorul de cuvânt tradițional Loyiso Nqevu, care a vorbit pentru News24, a declarat că incidentul dezvăluie mânia strămoșilor.

După ce a consultat un sangoma, un vindecător tradițional în rândul popoarelor Zulu, Nkosentsha s-a întors pentru a efectua ritualul “ukugxotha iinyosi” – cunoscut sub numele de dispersarea albinelor – pentru a încerca să interpreteze mesajul acestora.

”Nu înțelegem de ce au fost atât de supărate pe el, deși el le primise în casa lui”

Nqevu a declarat că eșecul de a decodifica mesajul strămoșilor ar fi putut face ca albinele să se întoarcă împotriva lui.

”Acesta este cel mai dureros lucru care s-a întâmplat vreodată în familia noastră”, a declarat Mandla, fratele bărbatului. ”Nu înțelegem de ce au fost atât de supărate pe el, deși el le primise în casa lui. Nu a încercat niciodată să îi alunge în mod violent”.

Spiritele strămoșilor se pot reîncarna și în șopârle monitor de apă, potrivit vindecătorilor tradiționali.

Nqevu a declarat că, odată ce o șopârlă monitor de apă sau albine intră într-o casă, familia trebuie să consulte vindecătorii tradiționali pentru a înțelege ce ceremonie trebuie să fie efectuată.

Una dintre metode este ca liderul familiei să meargă la roi de albine cu un pahar de băutură carbogazoasă, zahăr într-o farfurie și un pahar de coniac, pe care să le pună în fața albinelor, a spus el.

Multe dintre ceremonii sunt costisitoare, familiile fiind nevoite să economisească luni de zile pentru a și le permite.

Comunitățile Xhosa, din care face parte și fostul lider sud-african Nelson Mandela, practică medicina tradițională, precum și o serie de ritualuri, cum ar fi circumcizia.

‘Aceasta este ceremonia de bun venit. Dacă ești o persoană Xhosa, nu fugi și nu chemi muncitorii municipali să îndepărteze albinele, pentru că albinele sunt vizitatorii tăi’, a spus Nqevu.

Familia face apoi umqombothi – un tip de bere tradițională – care durează aproximativ patru zile pentru a fi gata, înainte de a o oferi albinelor, a spus el.

Albinele ar fi trebuit să zboare în acest moment al ceremoniei, dar în schimb l-au atacat pe Njimbana.

Nqevu a spus că acest lucru se datorează probabil faptului că familia s-ar fi grăbit prea mult să scape de albine fără să încerce să înțeleagă pe deplin mesajul strămoșului.

Purtătorul de cuvânt al poliției din Eastern Cape, generalul de brigadă Thembinkosi Kinana, a declarat că poliția din Tamara a lansat o anchetă.

Municipalitatea Buffalo City Metro a îndemnat oamenii să apeleze la unitatea sa marină și zoologică pentru a îndepărta albinele din casele lor.

Siani Tinley, managerul general al metroului pentru facilități marine și zoo, a declarat că angajarea unor apicultori sau apicultori profesioniști este singura modalitate de a scăpa în siguranță de albine.

‘Atât animalele, cât și oamenii sunt uciși de prea multe înțepături de albine, iar albinele devin destul de agresive foarte repede atunci când o persoană neexperimentată folosește otravă sau alte substanțe pentru a le îndepărta’, a declarat Tinley.

‘Apicultorii știu cum să citească albinele și cum să le relocheze într-un mod ecologic’.

Coardele de albine au adesea venin fosfolipasic care poate provoca coagularea sângelui.

Înțepăturile multiple pot fi fatale în jumătate de oră fără tratament medical, veninul ducând la dificultăți de respirație, umflarea limbii, greață, pierderea cunoștinței și, eventual, moarte.

citește și...