Un american a dat statul în judecată pentru că nu a fost executat. “S-a simțit dezorientat, confuz și temător”

14.10.2022, 13:37

Deținutul condamnat la moarte din Alabama Alan, Eugene Miller, acum “singurul supraviețuitor în viață al execuției”, a descris un proces chinuitor de injecție letală care ar fi trebuit să îl ucidă. Alan Miller a fost condamnat la moarte pentru că şi-a împușcat mortal cinci colegi de serviciu

Alan Eugene Miller (57 de ani) trebuia să fie ucis prin injecție letală, luna trecută, însă execuția a  fost oprită pentru că nu i s-au găsit venele prin care să-i fie administrat serul.

“În ciuda acestei execuții eșuate, a torturii fizice și psihice pe care i-a provocat-o lui Miller și a faptului că inculpații au ratat acum trei execuții prin injecție letală în doar patru ani, se  caută neîncetat metode să îl execute din nou pe domnul Miller – probabil prin injecție letală”, au declarat avocații lui Miller în documentele instanței, referindu-se la acesta ca fiind “singurul supraviețuitor în viață al execuției”.

Un american a dat statul în judecată pentru că nu a fost executat

Miller, care a fost condamnat pentru uciderea a trei persoane în 1999, urma să fie executat pe 22 septembrie, dar Departamentul de Corecție din Alabama a întâmpinat mai multe contestații, potrivit abcnews.com.

Un judecător federal a decis să suspende execuția lui Miller după ce avocații acestuia au susținut că a ales să moară prin hipoxie cu azot, o metodă de execuție care presupune sufocarea prin forțarea unei persoane să respire azot pur în loc de oxigen. Însă, până la ora 21:15, Curtea Supremă a SUA a decis că execuția sa poate avea loc.

“S-a simțit dezorientat, confuz și temător”

În momentul în care execuția a fost anulată, în jurul miezului nopții, “Miller a asteptat să moară”, a relatat The Atlantic. El a fost întepat în mod repetat în brațe, mâini, picioare și picioare, deoarece administratorii nu au reușit să găsească o venă pentru a introduce medicamentele timp de peste o oră, potrivit NBC News.

Miller încercase să solicite hipoxia cu azot ca metodă de deces, deoarece nu-i plac acele și, de obicei, oamenii au dificultăți în a-i găsi venele, a relatat Associated Press.

“Miller s-a simțit dezorientat, confuz și temător cu privire la faptul că era pe cale să fie ucis și a fost profund tulburat când i-a văzut pe angajații statului care se uitau în tăcere la el din camera de observație”, au declarat avocații săi într-o moțiune. “Sângele se scurgea din rănile lui Miller”.

Statul încă caută să stabilească o altă dată pentru execuția lui Miller.

Avocații lui Miller nu au răspuns imediat la solicitarea Insider de a comenta.

Controversatul protocol de injecție letală are un istoric de catalizator al execuțiilor ratate de la implementarea sa în SUA în anii 1970.

În 2018, Alabama a anulat execuția lui Doyle Lee Hamm după ce nu a reușit să găsească o venă. Mai recent, statul a ratat și execuția lui Joe Nathan James Jr.

citește și...