Tragedia din Seul putea fi evitată. Primele apeluri au fost făcute cu 4 ore înainte de incident. “Cred că trebuie să ţineţi lucrurile sub control”

01.11.2022, 17:56

Răspunsurile întârziate ale poliției și o obstrucție ilegală a unei străzi au fost factorii care au contribuit la aglomerația din weekend din Seul, au declarat marți autoritățile. Primele apeluri au fost făcute cu 4 ore înainte de incident

Cel puțin 154 de persoane au fost ucise și zeci au fost grav rănite în cartierul Itaewon din capitala Coreei de Sud, în timp ce sărbătoreau Halloween-ul sâmbătă seara.

Numărul morților ar putea crește în continuare, deoarece mulți dintre cei răniți rămân în stare critică, a declarat Ministerul de Interne și Siguranță al țării.

Primele apeluri au fost făcute cu 4 ore înainte de incident

Cei uciși sau răniți au fost în principal adolescenți și persoane în vârstă de 20 de ani, potrivit lui Choi Seong-beom, șeful departamentului de pompieri Yongsan din Seul.

Anchetatorii guvernamentali s-au străduit să explice eșecurile logistice din timpul nopții, cum ar fi reacțiile insuficiente ale poliției și terasele obstructive, care au dus la escaladarea fatalității zdrobării.

Martorii au făcut 11 apeluri de urgență

Prinse între mulțimea care ieșea din hotel și mulțimea care ieșea de la ieșirile 1 și 2 ale stației de metrou Itaewon, aproximativ peste 50 de victime au prezentat semne de sufocare și stop cardiac.

Prima persoană a cerut salvarea de urgență la fața locului la ora 18:34, cu patru ore înainte de strivirea mulțimii, a declarat Agenția Națională de Poliție. Pompierii au sosit după ora 23.00, au precizat aceștia.

În jurul orei 22:15 – 22:22, a fost făcută prima rundă de raportări la stația de pompieri Yongsan. Oficialii de urgență ar fi primit cel puțin 81 de apeluri care semnalează dificultăți de respirație.

“Aleea este acum un loc extrem de periculos, lumea vine din ambele sensuri şi se blochează la mijloc, nimeni nu mai poate înainta. Vom fi zdrobiţi. Abia am reuşit să mă strecor afară din mulţime, este mult prea aglomearat. Cred că trebuie să ţineţi lucrurile sub control”, a spus apelantul, conform BBC. Ofiţerul de poliţie l-a întrebat la ce se referă: “Adică se ciocnesc şi cad, iar apoi va urma un accident teribil?” Răspunsul a fost unul afirmativ, fără nicio ezitare: “Da. Îmi dă fiori!”

În lipsa spațiului și a personalului necesar pentru a face față valului de mulțime, tehnicienii medicali de urgență au început să administreze resuscitare cardio-respiratorie victimelor de la locul faptei, pe străzile din Itaewon. Pe platformele de socializare, cum ar fi Twitter, au apărut “Imagini tulburătoare care arată zeci de persoane care zac pe podea și primesc resuscitare de la serviciile de urgență”.

În timpul celei de-a doua informări, în jurul orei 3 dimineața, Agenția Națională de Pompieri din Coreea de Sud a dezvăluit că au fost confirmate 120 de morți și 100 de răniți. Choi Sung Bum, pompierul șef al Stației de Pompieri Yongsan, a comentat, de asemenea, că “numărul victimelor va crește, deoarece unele dintre persoanele salvate care au fost spitalizate sunt în stare critică”.

 

Agenția Națională de Poliție investighează protocolul său, încercând să descopere de ce echipa de salvare nu a sosit mai devreme și de ce controlul forței asupra mulțimii a fost “inadecvat”, conform formulării șefului său de poliție.

În plus față de lipsa poliției trimise, autoritățile au declarat că cercetează două terase improvizate de fiecare parte a străzii din spate a clădirii Hotelului Hamilton. Terasele erau ilegale și au cauzat aglomerarea în mulțime, au declarat oficialii.

Conform legii, străzile cu alei trebuie să aibă o lățime de patru metri, dar terasele hotelului au micșorat lățimea aleii la trei metri, puțin sub trei metri. Autoritățile din biroul districtual din Yongsan au amendat anul trecut hotelul Hamilton pentru aceeași încălcare, au declarat oficialii.

Șeful poliției naționale, primarul Seulului și prim-ministrul au avut întâlniri separate cu presa marți, 1 noiembrie. Fiecare și-a cerut scuze pentru incapacitatea lor de a preveni această tragedie, promițând să acorde prioritate siguranței publice.

 

citește și...