Tot ce trebuie să știi despre coronavirus! Medicul Cornel Brotac explică care sunt adevăratele simptome și cât este de periculos virusul din China pentru organism EXCLUSIV

28.02.2020, 16:04
Tot ce trebuie să știi despre coronavirus! Medicul Cornel Brotac explică care sunt adevăratele simptome și cât este de periculos virusul din China pentru organism EXCLUSIV
Tot ce trebuie să știi despre coronavirus! Medicul Cornel Brotac explică care sunt adevăratele simptome și cât este de periculos virusul din China pentru organism/ foto: shutterstock

Coronavirus, denumit și COVID-19, provoacă panică și în România! Până în acest moment, autoritățile guvernamentale au anunțat că 3 români au fost depistați pozitiv cu virusul din China. Este vorba de un bărbat de 45 de ani din Maramureș, o femeie de 38 de ani, din Timișoara, și un tânăr de 26 de ani, din Gorj.

Tot ce trebuie să știi despre coronavirus! Medicul Cornel Brotac explică care sunt adevăratele simptome și cât este de periculos virusul din China pentru organism

Profesor doctor Cornel Brotac, specialist Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie, ne-a acordat un interviu exclusiv, în care a vorbit despre adevăratele simptome ale coronavirusului și cum ar trebui oamenii să fie pregătiți în caz de epidemie, la nivel global.

         1.Coronavirus a creat isterie în întreaga lume. Cum trebuie oamenii să fie pregătiți în cazul unei crize epidemiologice? 

Cornel Brotac: Tinand cont de faptul ca Organizatia Mondiala a Sanatatii este la un pas de a declara stare de pandemie globala, in mare parte se intelege isteria creata. Analizand structura acestui virus, se pare ca trebuie luat in serios faptul ca acesta a dezvoltat perioada cea mai mare de incubatie, ajungand, in acest moment, la o perioada de 29 zile, si poate ajunge pana la 14 zile de la contactarea virusului pana la aparitia primelor simptome. De aceea, ne pune, foarte mult, pe ganduri si ne indreptateste sa fim ingrijorati.

Romania, din puntul meu de vedere, nu este pregatita pentru o pandemie. Mentionez ca, desi lucrez in mediul privat de sanatate si atat eu cat si colegii mei intram in contact cu sute de pacienti, zilnic, nu am primit niciun protocol despre cum ar trebui sa actionam, in conditiile in care am putea sesiza posibili pacienti infestati.

        2. Cum afectează organismul? 

Cornel Brotac: Coronavirus este un virus de tip SARS ce are in structura sa genom viral de tip ARN si un invelis numit capsida, purtand denumirea de nucleocapsida. Acesta se infiltreaza la nivel celular prin intermediul cailor respiratorii si afecteaza materialul sau informatia genetica transmisa de ADN, prin intermediul ARN-ului, la nivelul ribozomilor, unde are loc sinteza proteica, astfel incat enzimele, hormonii sau alti componenti structurali ai celulei vor primi bagaj informatic modificat genetic, din cauza virusului. De aici, se influenteaza, in mode negativ, functii ale organismului la nivel celular, cat si agravarea unor diagnostice de tip cronic.

Ca in cazul oricarui alt virus in faza incipienta, tratamentul impotriva lui sau un autovaccin dureaza pana la minim 6 luni de zile. Virusul devine mortal, pentru pacientii care au diagnostice secundare/boli cronice, acestea fiind influentate negativ de catre virus, ducand pacientul pana la insuficiente de tip renal, respirator, cardiac. De aici, si inregistrarea atator cazuri de mortalitate.

          3. De ce copiii nu sunt afectați? 

Cornel Brotac: Copiii nu sunt afectati atat de puternic de virus, deoarece ei au un sistem imunitar mult mai bine conservat, neavand boli cronice care sa le puna viata in pericol. De aici, se intelege ca COVID 2019 este un ucigas indirect.

          4. Cât de mult ajută masca medicală împotriva coronavirusului? Puteți să ne dați exemplu de măști potrivite? 

Cornel Brotac: Masca chirurgicala este ineficienta, deoarece virusul, avand dimensiuni nano (de ordin microscopic) pana la 2 milioane de ori fata de orice alta celula ce poate fi indentificata la un microscop normal. Isteria cu privire la purtarea mastilor chirurgicale simple, in spatiul public, este creata fals de catre persoanele abilitate in a oferi sfaturi/informatii utile. Singura masca, care poate fi utila, este masca care are incorporat filtru de particulare HEPA.

          5. De ce farmaciile din România dețin stocuri insuficiente pentru măști? Nu sunt pregătite pentru o contaminare în masă? 

Cornel Brotac: Dupa cum am precizat, mai sus, Romania nu este pregatita, pentru un astfel de eveniment nefericit, de aici si lipsa de informare cu privire la contactul, protejarea si transmiterea virusului. Drept dovada, primele care beneficiaza de pe urma isteriei/panicii create, sunt lanturile farmaceutice si asa zisii micii comercianti, care vand la preturi prohibite, obiecte care nu ne sunt de un real folos, in protejarea acestui virus. Asa cum automedicatia nu salveaza sau imbunataeste viata, asa nici isteria de a cumpara diferite dispozitive medicale sau medicamente, pentru asa zisa tratare, rezultatul fiind ineficient, ba chiar agravarea starii de sanatate.

           6. Acest virus afectează în primul rând plămânii și musculatura. Cum ne putem da seama că suntem bolnavi? 

Cornel Brotac: Virusul afecteaza, in primul rand, plamanii, deoarece caile respiratorii sunt poarta de acces catre organismul nostru, dar nu este o regula ca pacientii infestati cu CORONAVIRUS sa dezvolte pneumonii.

Avand o perioada destul de mare de incubatie, este posibil ca, in primele 2 saptamani, sa nu existe simptome. Primele simptome aparute sunt ca in cazul oricarei alte gripe, diferenta facand-o tusea, care, in cazul CORONAVIRUS, este seaca, neproductiva. Diagnosticul se poate pune doar prin prelevarea probelor de la nivelul cailor respiratorii, analizate la microscop special, neexistand un test rapid in depistarea acestui tip de virus.

           7. Care sunt primele trei măsuri de precauție pe care trebuie să le ia o persoană? 

Cornel Brotac: In primul rand, sa nu se expuna in spatiile supra-aglomerate, sa evite contactul mainilor sau fetei cu diferite obiecte sau produse care pot fi atinse de mai multe persoane, pe parcursul unei zile, sa foloseasca produse dezinfectante pentru maini, sa se evite atingerea cu alte maini, sa se pastreze distanta fata de alte persoane pana la 1,3 m.

citește și...