Țara europeană care a interzis mersul cu mașina duminica. Aerul condiționat va fi oferit cu porția

31.05.2022, 14:43

Într-un scenariu extrem în care fluxul de gaz rusesc se oprește complet, Grecia va impune întreruperi rotative pentru industriile consumatoare de energie și companiile conectate la rețeaua de medie tensiune. Gospodăriile, firmele mici, hotelurile și producția de alimente și alte necesități ar fi scutite. Mai mult, guvernul elen a anunțat mai multe măsuri, printre care „porționarea” aerului condiționat pe perioada verii și interzicerea circulației autoturismelor în zilele de duminică.

Guvernul elen pregătește un plan de urgență pentru economisirea energiei în cazul unei întreruperi complete și prelungite a aprovizionării cu gaze rusești, a informat Ta Nea. DEPA Commercial, cel mai mare importator de gaze din țară, a plătit Gazprom pentru livrările de combustibil fosil de luna trecută, așa că nu există o amenințare iminentă.

Potrivit surselor anonime ale publicației de știri, planul implică măsuri de reducere a consumului de energie electrică și de călătorie, indiferent de riscul de oprire a fluxurilor de gaze rusești. În scenariul extrem, în special în vârful sezonului turistic, întreruperile curente ar fi introduse în zilele lucrătoare.

Executivul elen a anunțat mai multe măsuri, printre care „porționarea” aerului condiționat pe perioada verii

Restricții care urmează să fie introduse pentru aer condiționat, consumul de energie în sectorul public.

„Împreună cu miniștrii responsabili, Theodoros Skylakakis și Makis Voridis, planificăm o serie de măsuri și acțiuni care să permită sectorului public să economisească energie. Pentru că anul trecut cu canicula am ajuns la o cerere record, aparatul de aer condiționat dacă îl reglăm la 26 de grade obținem cel mai bun rezultat în ceea ce privește calitatea aerului și economia de energie”, a spus ministrul Mediului, Kostas Skrekas, vorbind pentru SKAI.

Carae va fi temperatura minimă admisă în clădirile publice

Ideea este de a limita furnizarea de energie electrică pentru industriile mari consumatoare de energie și grele și pentru companiile din rețeaua de medie tensiune care nu se află în lanțul de aprovizionare pentru necesitățile de bază precum alimente. Înseamnă că gospodăriile, firmele mici, sectorul de cazare, spitalele și infrastructura publică critică nu vor fi afectate.

Temperatura minimă admisă în clădirile publice vara aceasta va fi de 26 până la 27 de grade Celsius.

Duminica va fi interzis circulația cu autovehiculul

În ceea ce privește circulația, vor fi modificări și cu privire la limita de viteză pe autostradă, aceasta fiind redusă. În orașe și sate, duminica va fi interzis circulația cu autovehiculul. Executivul elen își propune să convingă cetățenii să renunțe la cursele interne cu avionul, în favoarea trenurilor.

Guvernul speră ca toate aceste măsuri să aducă facturi mai mici la energie și vor fi de folos pentru a reduce dependența UE de energia rusă.

„Pentru că toată lumea trebuie să susțină acest efort colectiv, vom prezenta și un plan cuprinzător de economisire a energiei. Pentru că mai avem încă un drum lung de parcurs în această direcție, fie că vorbim de clădiri publice sau de locuințe private.

Prin mici schimbări în comportamentul nostru putem economisi energie, putem economisi bani și putem facilita efortul țării de a-și reduce amprenta energetică globală. Acestea sunt politici care nu pot fi decât benefice, iar guvernul se va asigura că un plan concret și coerent pentru implementarea lor va fi prezentat foarte curând”, a precizat premierul elen.

citește și...