Copiii cadrelor medicale ucise de coronavirus în România ar putea primi pensie de urmaș

08.04.2020, 11:44
Copiii cadrelor medicale ucise de coronavirus în România ar putea primi pensie de urmaș
Copiii cadrelor metalice ucise de coronavirus în România ar putea primi pensie de urmaș

Copiii cadrelor medicale ucise de coronavirus în România ar putea primi pensie de urmaș.

Senatul dezbate astăzi o propunere legislativă care prevede acordarea unei pensii de urmaș copiilor cadrelor medicale decedate din cauza infecției cu coronavirus

Ce valoare ar avea pensia

„La decesul unui cadru medical, Ministerul Sănătăţii acordă familiei acestuia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, după caz, un ajutor suplimentar în cuantum de două salarii medii pe economie. Urmaşii cadrelor medicale decedate ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19 au dreptul la o pensie de urmaş egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrul medical o avut-o la data decesului, care se actualizează potrivit reglementărilor legale în vigoare. În cazul în care nu există urmaş, dacă cel decedat era singurul susţinător al părinţilor săi, aceştia vor beneficia de jumătate din pensia de urmaş menţionată anterior. Membrii familiilor cadrelor medicale decedate în timpul şi din cauza serviciului ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19 beneficiază gratuit de asistenţă medicală şi medicamente în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Sănătăţii sau în alte reţele sanitare cu decontarea cheltuielilor de către acest minister”, scrie în proiectul de lege, potrivit Agerpres.

De asemenea, inițiatorii proiectului de lege propun ca urmaşii personalului medical decedat ca urmare a participării la acţiuni medicale împotriva Covid-19 să beneficieze de scutire de la plata impozitului pe terenurile aflate în proprietate sau coproprietate şi a impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu şi/sau alte clădiri aflate în proprietate sau coproprietate.

 

citește și...