“Sunt maniaci cărora le place să ucidă”, spune un dezertor rus despre fosta sa unitate

14.12.2022, 14:45

Un soldat rus care a dezertat din unitatea sa și se află acum în Europa a declarat că printre colegii săi din Ucraina se numără bărbați care au violat o mamă și o fiică, dar care nu au fost niciodată închiși pentru asta. Soldații aveau “ordinul direct de a ucide” pe oricine care împărtășea informații despre unitate, inclusiv civili, și că “dacă cineva avea un telefon – aveam voie să îl împușcăm”.

Nikita Chibrin a declarat pentru CNN doi soldați din unitatea sa au violat două femei în martie, când unitatea sa se afla la nord-vest de Kiev, dar că comandanții abia dacă i-au pedepsit.

El a spus că soldații au fugit după ce s-a întâmplat: “I-am văzut fugind, apoi am aflat că erau violatori. Au violat o mamă și o fiică”.

Soldații au fost bătuți

El a spus că comandanții au ridicat din umeri după ce au aflat despre asta și că soldații au fost bătuți, dar nu au primit nicio pedeapsă oficială.

“Nu au fost niciodată închiși. Doar concediați. Pur și simplu așa: “Plecați!”. Au fost pur și simplu concediați din război. Asta e tot.”

Soldații aveau “ordinul direct de a ucide”

Chibrin a vorbit cu CNN dintr-un oraș european unde a cerut azil, după ce a dezertat din armată în septembrie și a fugit din țară. El a spus că comandanții săi au ignorat în linii mari orice violuri, crime și jafuri comise de soldații din unitatea lor.

“Au reacționat ca și cum: ‘Mă rog. S-a întâmplat. Și ce dacă?”. De fapt, nu a existat nicio reacție”, a spus el.

Ulterior, el a adăugat: “Nu există nicio disciplină”.

Chibrin a spus că unitatea sa avea soldați cărora le plăcea să ucidă, inclusiv să ucidă civili neînarmați.

El a spus că soldații aveau “ordinul direct de a ucide” pe oricine care împărtășea informații despre unitate, inclusiv civili, și că “dacă cineva avea un telefon – aveam voie să îl împușcăm”.

Chibrin a declarat pentru CNN că a făcut parte din Brigada 64 de pușcași cu motor a Gărzilor Separate, o unitate legată de presupusele crime de război de la București.

Documentele militare au susținut această afirmație, a relatat CNN.

Chibrin a declarat că nu a comis el însuși nicio crimă și că nu a văzut crime.

Ucraina a declarat că, până în septembrie, a documentat 34.000 de cazuri de presupuse crime de război de la începutul invaziei Rusiei, în februarie.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la CNN cu privire la afirmațiile lui Chibrin. Rusia a negat în linii mari că soldații săi au comis crime de război, inclusiv la București.

citește și...