Știrista Laura Nureldin, despre vaccinuri. ”Îmi pot agrava boala autoimună pe care o am deja”

05.03.2021, 10:44
Știrista Laura Nureldin, despre vaccinuri. ”Îmi pot agrava boala autoimună pe care o am deja”

Jurnalista Laura Nureldin este de părere că vaccinul împotriva coronavuirusului trebuie ales cu grijă în funcție de afecțiunile de care suferă oi persoană.

Pe contul său de socializare, Laura Nureldin și-a spus păreerea cu privire la vacciurile împotriva coronavirusului. Aceasta a afirmat că vaccinul ar trebui ales cu grijă în cazul persoanelor cu diferite afecțiuni.

”Vă rog eu, încetați cu tâmpenia asta că „trebuie să faci ce vaccin e disponibil, nu să alegi”. La fel cum nu orice medicament i se potrivește oricui, nici orice vaccin nu funcționează pentru toată lumea. Mie, de pildă, serurile (nu, n-o să le numesc vaccinuri) cu ARN mesager îmi pot agrava boala autoimună pe care o am deja, îmi pot „trezi” o altă boală autoimună sau îmi pot provoca leucemie. Pentru că am un sistem imunitar hiperactiv, cu limfocite T mult mai agresive decât media. Din tot ce e pe piață acum, singurul ser pe care l-aș putea primi cu riscuri minime e cel de la Johnson. Pentru că e un vaccin produs după modelul clasic, despre care știu deja că îl tolerez fără probleme. Scuzați-mă dacă, între o potențială leucemie (de care am fost suspectă la un moment dat) și Covid, prefer să-mi asum riscul de a face o formă ușoară de C19 (zic ușoară, pentru că limfocitele mele funcționează pe modelul „pumnii mei minte nu are”). Cu siguranță nu sunt unica persoană aflată în această situație. Așadar, domnule ministru Vlad Voiculescu, poate că, măcar contra-cost, cei cu probleme de acest fel am putea ALEGE în ce fel să ne imunizăm împotriva Sars-Cov-2. Nu, nu toți avem „libertatea” de a face „la rând” vaccinuri. Pentru unii dintre noi, riscurile asociate unui vaccin nepotrivit cu profilul nostru imunitar sunt mai mari decât cele asociate bolii contra căreia ar trebui ca acel vaccin să ne imunizeze. Nu suntem toți la fel. Medicii adevărați tratează pacientul, nu boala.
LATER EDIT (și mă culc): dacă n-ai prins-o pe aia cu boala autoimună și nu știi cine sunt limfocitele T și ce au ele în fișa postului, întâi documentează-te și după aia comentează despre conspirații. #pa”, a sctis știrista în mediul online.

Un milion de persoane vaccinate în România

Campania de vaccinare în România a început în 27 decembrie 2020. România a ajuns miercuri, 3 martie, la un milion de persoane vaccinate împotriva COVID-19, persoana cu numărul un milion fiind o femeie de peste 80 de ani. „Am ajuns la persoana vaccinată cu numărul 1 milion. Ținta era să avem un milion până la finalul lui martie, dar am mers mai repede. În martie vom primi 6 milioane de doze, iar procesul de vaccinare va fi accelerat”, a declarat premierul Florin Cîțu.

“Rămâne ținta de a avea 10,4 milioane de români vaccinați în septembrie. Campania de vaccinare merge bine. Suntem în top în Europa, în primele trei locuri“, a mai spus premierul României.

De la începutul campaniei de vaccinare au fost administrate 1.603.179 de doze unui număr de 983.997 de persoane, dintre care 364.814 cu o doză, iar 619.183 – şi cu doza a doua. Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a explicat într-o conferință de presă cum vor proceda cei care doresc să se înscrie pentru vaccinare începând din 15 martie. Din această dată vor fi deschise liste de așteptare pentru fiecare centru de vaccinare, liste pe care se vor putea înscrie inclusiv persoanele eligibile pentru etapa a treia de vaccinare. Prioritate vor avea în continuare persoanele vulnerabile și angajații din sectoarele esențiale. Potrivit coordonatorului campaniei naționale de vaccinare, imunizarea efectivă a populației generale va începe după jumătatea lunii aprilie.

citește și...