Șomajul tehnic se prelungește și după 1 iunie. Ce categorii profesionale vor beneficia

03.06.2020, 14:12
Șomajul tehnic se prelungește și după 1 iunie. Ce categorii profesionale vor beneficia
Ministrul muncii a anunțat că șomajul tehnic se prelungește și după 1 iunie/ foto: pixabay

Șomajul tehnic se prelungește și după 1 iunie! Ministrul muncii, Violeta Alexandru, a specificat că anumite categorii profesioanele vor beneficia în continuare de șomaj tehnic.

Este vorba despre domeniile care implică un public numeros, restaurantele cu spații închise, mall-urile cu suprafață de peste 15.000 de metri pătrați.

Ministrul muncii a anunțat că șomajul tehnic se prelungește și după 1 iunie

Șomajul tehnic se prelungește și după 1 iunie! La acestea se adaugă și sălile de sport, piscinele în spații închise, sălile de sport de contact, grădinițele, creșele și transportul aerian.

‘Suntem conștienți că unele domenii trebuie să rămână închise. E vorba despre domenii care implică participarea unui public numeros și de aceea rămânem în continuare în sprijinul acestor domenii prin continuarea șomajului tehnic’, a specificat Ministrul muncii.

Din cauza pandemiei de coronavirus, multe firme sunt în continuare expuse riscului de faliment, astfel că Guvernul încearcă să le ajute prin acordarea unui procent de 41,5% din costul salarial al fiecărui angajat, pe care angajatorul l-a avut în șomaj tehnic în ultimele 3 luni.

Ce condiții trebuie să îndeplinească angajatorii

‘Condiția minimă pe care am pus-o este ca angajatul respectiv să fi fost minim 15 zile în această situație de suspendare a contractului de muncă. O altă condiție este ca angajatorul să păstreze angajatul cel puțin până la sfârșitul anului. 

‘Angajatorii vor acoperi costurile salariale, iar în baza cererii și declarației pe proprie răspundere la care atașează aceste documente vor primi în maxim 10 zile fondurile aferente de la Agențiile Județene pentru ocuparea forței de muncă’, a mai declarat Violeta Alexandru.

Mai mult de atât, ministrul Muncii a anunțat o nouă măsură. Acordarea unei sume de până la 50% din salariul unui angajat, până la 2.500 de lei pentru fiecare persoană angajată care se încadrează în categoria de vârstă 16 – 29 de ani și cei de peste 50 de ani.

‘Ne așteptăm ca angajatorii să se uite cu atenție la persoanele din cele două categorii de vârstă. Măsura va acoperi o perioadă de 12 luni, cu condiția ca angajatorul să păstreze mai apoi angajatul încă 12 luni’, a afirmat ea.

citește și...