Șomaj tehnic după 1 iunie: cine va mai primi bani de la stat! Ministrul Muncii a făcut anunțul

22.05.2020, 18:09
Șomaj tehnic după 1 iunie: cine va mai primi bani de la stat! Ministrul Muncii a făcut anunțul
Șomaj tehnic după 1 iunie: cine va mai primi bani de la stat!

Ministrul Muncii făcut noi precizări despre șomajul tehnic după data de 1 iunie, dacă se va mai acorda sau nu. Violeta Alexandru a declarat că au fost făcute plăţi în valoare totală de 2,5 miliarde de lei până în acest moment.

Conform Digi24, aceasta a susținut că domeniile afectate vor primi în continuare șomajul tehnic după această dată. În plus, statul va acoperi și o parte a salariului pentru cei care se vor întoarce la muncă, cu un procent de 41% din salariu.

Violeta Alexandru a mai spus că se va acorda și un sprijin angajatorilor, deoarece sunt 300.000 de oameni apți pentru muncă, cărora li s-au întrerupt contractele în ultima perioadă.

Ce se întâmplă cu șomajul tehnic după 1 iunie

‘Plata șomajului tehnic va continua și după 1 iunie, pentru domeniile afectate.Vom acoperi o parte din salariu pentru cei care se reîntorc la muncă. Cel mai probabil acest procent va fi de 41% din salariu. Se va acorda un sprijin şi celor care angajează în această perioadă. Sunt 300.000 de oameni apţi de muncă ale căror contracte au fost întrerupte. Încurajăm anagajatorii să dea o şansă acestor oameni în continuare’, a declarat Violeta Alexandru, vineri, 22 mai.

Ministrul Muncii a vorbit și despre vizita făcută în Germania, pentru a verifica condițiile de muncă ale cetățenilor români care muncesc ca și lucrători sezonieri în agricultură. Oamenii s-au plâns că nu au fost îndeplinite condițiile din contractele de muncă.

‘Ministrul m-a asigurat că va acorda o atenţie sporită a condiţiilor de sănătate a românilor, va asigura o atenţie sporită asupra contractului general pentru servicii medicale. Acesta asigură un pachet general de servicii. Dacă un angajat este depistat cu coronavirus, acesta va fi preluat de sistemul german de sănătate.

Am vorbit direct cu românii, sunt oameni care merg de 7-8 ani în Germania să lucreze şi mi-au declarat că au condiţii decente şi sunt plătiţi la timp. Încurajez românii să verifice condiţiile de muncă, să nu plece fără contract și să verifice orice fel de întrebare cu Inspecţia Muncii’, a mai adăugat Violeta Alexandru.

De asemenea, Guvernul va acorda un procent de până la 30% din salariul brut companiilor care vor angaja oameni aflaţi în căutarea unui loc de muncă.

Potrivit premierului Ludovic Orban, aproape 600.000 de români au fost în şomaj tehnic şi până la 700.000 de români își vor căuta un loc de muncă în perioada următoare.

citește și...