Solstițiul de iarnă 2022: ce este, când se întâmplă și care sunt cele mai populare ritualuri

21.12.2022, 13:31

Iarna începe pe 21 decembrie, cu cea mai puțină lumină solară din an, punând capăt sezonului de toamnă și dând startul celor mai reci luni ale anului. Solstițiul de iarnă va avea loc miercuri, 21 decembrie, dată care va marca începutul celor mai reci luni ale anului. Solstițiul de iarnă a găzduit diverse tipuri de ritualuri în culturi de toate felurile.

Acest moment marchează începutul iernii astronomice și are loc atunci când Polul Sud al Pământului este înclinat spre Soare, ajungând în poziția cea mai sudică pe cer. Acest sezon va fi cel mai scurt din cauza faptului că planeta noastră este mai aproape de Soare și se deplasează mai repede pe orbita sa. Mai exact, acesta va dura 88 de zile și 23 de ore.

Începutul anotimpurilor este stabilit, prin convenție astronomică, de momentele în care Pământul se află în anumite poziții pe orbita sa în jurul Soarelui. Astfel, începutul iernii are loc atunci când această poziție se află în punctul de pe eliptică în care Soarele se află în poziția cea mai sudică.

Ritualuri și tradiții de solstițiu de iarnă

Astfel, iarna începe în emisfera nordică, în timp ce vara începe în emisfera sudică. Ziua solstițiului de iarnă este ziua cu cele mai puține ore de lumină solară din an.

Din cele mai vechi timpuri, solstițiul de iarnă a găzduit diverse tipuri de ritualuri în culturi de toate felurile. Astăzi încă se mai obișnuiește să se organizeze un fel de ceremonie pentru a aduce noroc. Una dintre cele mai renumite este vizitarea Stonehenge, un monument legendar din Marea Britanie, unde se adună în fiecare an un număr mare de oameni.

Ce este este “arderea răului”

Un alt ritual mai ușor de îndeplinit, mai ales în mijlocul unei pandemii, este “arderea răului”, care constă în a scrie pe o bucată de hârtie ceea ce vrei să lași în urmă și apoi să dai foc hârtiei. Acest ritual se completează prin scrierea pe o altă foaie de hârtie a viselor pe care vrei să le îndeplinești și cum să le realizezi.

citește și...