Ce este Halloween, originea, semnificația și de cât timp este sărbătorit în întreaga lume

28.10.2022, 16:21

Au mai rămas doar trei zile până la una dintre cele mai așteptate nopți ale anului: Halloween. O dată la care milioane de oameni din întreaga lume (în special copii) se costumează pentru a bate la ușile din cartierul lor și a cânta miticul “Trick or Treat”. O frază magică cu care, cu puțin noroc, vecinii îți pot oferi dulciuri, bomboane și bomboane.

Acum, în ciuda faptului că este o tradiție care a fost stabilită de zeci de ani în multe țări din întreaga lume (în Statele Unite este unul dintre evenimentele anului), nu mulți oameni cunosc adevărata origine a tradiției sau de cât timp este sărbătorită.

Halloween nu este altceva decât o abreviere sau o adaptare a sărbătorii irlandeze păgâne All Hallow’s Eve, sărbătoare irlandeză care este celebrată de peste 3000 de ani. Ceea ce astăzi sunt bomboane și dulciuri, însă, erau odinioară tradiții mai complexe…

Ce a fost făcut la Halloween-ul irlandez original

Inițial, în urmă cu 300 de secole, Halloween era un festival sărbătorit în Irlanda, când se încheia sezonul de recoltă și începea Anul Nou celtic, odată cu solstițiul de toamnă.

În plus, oamenii din acea vreme credeau că în acea noapte, noaptea de 31 spre 1, lumea celor vii și cea a celor morți se conectează, creând un canal între spiritele bune și cele rele.

Sosirea Halloween-ului în Statele Unite și în alte țări

De aici au pornit multe obiceiuri care continuă și astăzi, cum ar fi folosirea măștilor, care la acea vreme erau purtate pentru a speria aceste spirite rele, și nu pentru a poza pe Instagram, așa cum se întâmplă astăzi.

Abia în secolul al XIX-lea Halloween-ul a ajuns în Statele Unite, aproximativ în 1840. A ajuns și în Canada, prin intermediul imigranților irlandezi. Nu va începe să fie sărbătorit în masă până în 1921, odată cu prima paradă de Halloween din Minnesota.

În prezent, Halloween-ul este sărbătorit în mod real în următoarele țări: Statele Unite, Canada, Irlanda și Regatul Unit.

În restul țărilor, cum ar fi Spania, este sărbătorit, dar fără a fi integrat în cultura propriu-zisă, deoarece aici există deja alte ritualuri, cum ar fi meigas galiciene.

citește și...