Sfântul Dumitru 2022. De ce este interzis să te piepteni în această zi. Puțini creștini respectă acest lucru
Pe 26 octombrie, credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru. Această zi este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox, așadar creștinii trebuie să respecte o serie de tradiții și obiceiuri. Totodată, nu este bine să te piepteni de Sfântul Dumitru. Care este motivul?
Sfântul Dumitru este ultima dintre cele mai importante sărbători ale toamnei. În această zi, oamenii respectă o întreagă serie de tradiţii şi superstiţii, pentru a le aduce noroc și bunăstare.
În fiecare an, pe 26 octombrie, gospodinele merg cu bucate la biserică pe care, apoi, le împart pentru sufletele celor trecuţi în nefiinţă. În plus, femeile trebuie să împartă copiilor covrigi, mere și nuci. În alte zone ale țării, se împarte grâu fiert în lapte și colivă pentru sufletele celor morți.
Gospodinele împart fructe și covrigi copiilor
În această zi, tinerii de la sate se întâlnesc la casa unuia dintre ei, de unde pornesc prin sat cântând din fluiere și cavale. De asemenea, unul dintre tineri se îmbracă precum o cadână. Obiceiul se mai numește și ‘datina Saiegiilor’.
Pe vremuri, pentru a vedea cum va fi iarna, păstorii obișnuiau să își așeze cojocul pe iarbă în mijlocul oilor, așteptând să vadă care oaie se va așeza pe el. Dacă se așeza o oaie neagră, iarna va fi una blândă, dar se așeza o oaie albă, iarna va fi una dură.
Un alt obicei pe care oamenii îl respectă cu sfințenie este semănarea usturoiului. Cei care vor semăna usturoi după Sâmedru vor avea parte anul viitor doar de pagubă. La Sâmedru, se spune că oamenii morți devin vârcolaci, strigoi și, ieșind din pământ, îi bântuie pe cei vii.
Ce este interzis în ziua de Sfântul Dumitru
În ziua de Sfântul Dumitru nu ai voie să folosești pieptene, astfel vei atrage asupra ta necazuri și primejdii.
Potrivit credinței populare, de Sfântul Dumitru este ziua în care se servitorii se tocmesc pentru diverse treburi și se strică stânele.
Totodată, dacă în noaptea Sfântului Dumitru e lună plină și cerul e senin, iarna va fi bună, iar dacă e lună plină și cerul e acoperit de nori, dacă plouă sau ninge, iarna va fi aspră şi vor fi nămeţi.
Pe 26 și 27 octombrie nu se cer bani sau nu se pretind lucruri dacă te-ai oferit să ajuți o persoană. În această zi nu se spală și nu se calcă.
Tradiția mai spune că de sărbătoarea Sfântului Dumitru nu ai voie să te zgârcești la bani sau la alimente. Mai mult de atât, nu ai voie să refuzi săracii și nu trebuie să treacă ziua fără să faci o faptă de milostenie.
Cine a fost Sfântul Dumitru
Pentru cei care nu știu, Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir a trăit pe vremea împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305). A fost fiul prefectului din Tesalonic.
El provenea din una din cele mai nobile familii din Macedonia și era respectat și admirat de toți cei din jur, mai ales pentru virtuțile sale și bunătatea sa. După ce părintele lui a trecut în neființă, Dumitru a fost numit guvernator al Tesalonicului de către împăratul Maximian. La vremea aceea, el nu a ascuns că este creștin, așa că a fost întemnițat și trimis să lupte cu gladiatorii. În data de 26 octombrie, împăratul Maximian le-a poruncit ostașilor să-l omoare pe Sfântul Dumitru. Aceștia au intrat în temnița în care se afla Sfântul Dumitru și l-au omorât cu sulițele.