Sanda Nicola, despre viața ei în Belgia. ”M-a paralizat frica”

04.05.2020, 14:38
Sanda Nicola, despre viața ei în Belgia. ”M-a paralizat frica”
Sanda Nicola, despre viața ei în Belgia. ”M-a paralizat frica”

Jurnalista Sanda Nicola este căsătorită cu Liviu Iolu, împreună cu care are o fetiță, Agnes. Jurnalista se află în Belgia de ceva vreme.

Sanda Nicola a vorbit despre viața sa din Belgia și cum a prins-o pandemia de coronavirus care a afectat întreaga lume.

”Sunt în Belgia, unde am venit să fac cel de-al doilea an de master în Turism și Dezvoltare Regională, iar soțul meu, Liviu Iolu, începuse să lucreze în Parlamentul European. Când a izbucnit pandemia, tocmai înce­pu­sem să-mi pregătesc disertația pe care ar fi tre­buit s-o susțin în iunie, la Université de Liège.

M-a paralizat panica! Nu-mi mai doream decât să ple­căm acasă, în România, unde aveam mult mai mult spațiu pentru izolare decât aici, casă, curte și flori în grădină. M-am gândit inclusiv să re­nunț la master definitiv. În cele din urmă, am de­cis să rămânem și să termin ce am început aici, oricât de greu mi-ar fi. În climatul acesta de mare incertitudine pentru toată lumea, cred că e im­portant să ne păstrăm țelurile profesionale.

Aşa­dar, am rămas în Bruxelles, cu Liviu și cu Agnes, fetiţa noastră, blocați într-un apartament foarte mic. Dar suntem sănătoși, suntem împre­ună, avem la îndemână aproape tot ce ne trebuie ca să ne continuăm proiectele, iar Agnes ne ține în priză, vigilenți, veseli și mai ales organizați. Sunt sigură că oricât de stresantă ar fi starea asta de izolare, pentru familiile cu copii ea este mai ușor de traversat. Copiii te împiedică să cazi pra­dă anxietății, gândurilor întunecate, măcar pen­tru simplul fapt că trebuie să le gătești, să-i speli, să-i îmbrățișezi, după ce se mai lovesc de un colț de masă, iar mama sau tata trebuie să pupe locul, ca să treacă durerea. Nici nu ne dăm seama că toate astea ne mențin echilibrul emoțional”, a povestit Sanda Nicola pentru publicația Formula AS.

Jurnalista a explicat și cum se protejează de virus.

”Bine ar fi să acceptăm că nu putem controla ab­solut nimic în afara propriilor acțiuni. Și că nimic nu ne poate garanta că nu ne vom infecta la un mo­ment dat. Eu am ales să mă comport din start ca și când aș avea virusul, și singura mea grijă a fost să nu-i îmbolnăvesc pe alții din jurul meu. M-am au­to­izolat chiar înainte să fie decretată izolarea ge­nerală de către Guvernul federal belgian, pentru că tușeam foarte rău. Neștiind ce am, decizia a fost să nu risc să îmbolnăvesc pe altcineva. Cred că exact asta e cheia vremurilor ciudate pe care le trăim: ni se cere să-i protejăm pe ceilalți și să manifestăm mai multă tandrețe”, a mai spus ea.

citește și...