Rusia vorbește deschis despre al Treilea Război Mondial. “Pericolul este real. Nu poate fi subestimat”
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că există un risc „serios” privind declansarea celui de-al Treilea Război Mondial, acuzând NATO că poartă un conflict cu Moscova. “Pericolul este grav, real. Nu poate fi subestimat.”, spune oficialul rus. Mai mult, acesta spune că livrările de armament occidental și furnizarea de arme la Kiev sunt un factor determinant în declanșarea războiului.
Într-un interviu TV pentru postul rusesc Channel One, Lavrov a invocat posibilitatea escaladării războiului din Ucraina într-un conflict nuclear, în ciuda insistențelor repetate din partea Kremlinului că va folosi doar arme convenționale.
Kievul a respins comentariile lui Lavrov ca o încercare de a „speria lumea”.
Ce a declarat ministrul rus de Externe
În preambulul primei întrebări cu care Lavrov s-a confruntat la „Bolshaya Igra”, prezentatorul Dmitry Simes s-a referit la comentariile președintelui Joe Biden de luna trecută, conform cărora este „important să se evite un al Treilea Război Mondial”, declanșat de o confruntare între Moscova și NATO.
Lui Lavrov i s-a cerut să compare pericolul unei confruntări nucleare de astăzi cu ceea ce s-a confruntat lumea în timpul crizei rachetelor din Cuba din 1962 dintre SUA și URSS.
“Pericolul este grav, real. Nu poate fi subestimat”
Lavrov a spus că Moscova și Washingtonul ar trebui să se refere din nou la angajamentul foștilor lideri ruși și americani Mihail Gorbaciov și Ronald Reagan.
“Riscurile sunt foarte semnificative [al Treilea Război Mondial]. “, a spus Lavrov, potrivit unei transcrieri de pe site-ul ministerului rus de Externe. “Pericolul este grav, real. Nu poate fi subestimat.”
Livrările de armament occidental și furnizarea de arme la Kiev, factor determinant
El a spus că, în ciuda apelului global că „în niciun caz nu ar trebui permis un al Treilea Război Mondial”, cererile Ucrainei pentru trupele NATO și furnizarea de arme la Kiev „adaugă combustibil focului”.
Săptămâna trecută, Lavrov a părut să susțină comentariile făcute anterior de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit cărora Rusia va folosi „numai arme convenționale” în război.
”Acum au mai rămas puține reguli”
Dar în interviul difuzat luni, Lavrov a spus:
„În timpul crizei rachetelor din Cuba nu existau multe reguli scrise, dar regulile de conduită erau suficient de clare. Moscova a înțeles cum se comportă Washingtonul. Washingtonul a înțeles cum se comportă Moscova.
Acum au mai rămas puține reguli”, a spus Lavrov, referindu-se la expirarea unor acorduri precum Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară (INF).
El a sugerat că acordurile, cum ar fi tratatul Noul START din 2010 care limitează focoasele și lansatoarele strategice, care a fost reînnoit până în 2026, când Biden a preluat mandatul, au fost esențiale pentru reducerea amenințărilor nucleare.
Daryl Kimball, director executiv al Asociației pentru Controlul Armelor, a spus însă că războiul din Ucraina a fost un mare obstacol în calea unui acord de reglementare a arsenalelor strategice americane și rusești.
„Perspectivele de a negocia acorduri ulterioare de la New START au scăzut foarte mult”, a declarat Kimball pentru Newsweek săptămâna trecută.
La summitul lor de la Geneva din 2021, Biden și Vladimir Putin au convenit să reia un dialog strategic de stabilitate privind armele nucleare. Discuțiile ulterioare au fost oprite după acumularea de trupe de către Rusia la granița cu Ucraina, înainte de invazia sa pe scară largă.
Guterres la Moscova
Comentariile lui Lavrov vin în vreme ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, urmează să se întâlnească marți cu președintele rus Vladimir Putin, în urma eforturilor diplomatice eșuate de până acum.
Discuțiile se așteaptă să se concentreze asupra orașului asediat Mariupol, unde, deși au declarat o victorie, forțele ruse nu au reușit să cuprindă Azovstal.