Rusia a fost exclusă de la Eurovision, după ce a invadat Ucraina

25.02.2022, 21:18
Rusia a fost exclusă de la Eurovision, după ce a invadat Ucraina

Rusia a fost exclusă de la participarea la Eurovision din acest an după ce a invadat Ucraina. Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), care produce competiția, a declarat într-un comunicat că includerea Rusiei la evenimentul din 2022 de la Torino ar discredita concursul. Radiodifuzorul ucrainean UA:PBC a implorat uniunea de radiodifuziune să interzică Rusiei să mai participe la concurs.

„Consiliul executiv al EBU a luat decizia în urma unei recomandări de astăzi a organului de conducere al Eurovision, Grupul de Referință, pe baza regulilor evenimentului și a valorilor EBU.

Recomandarea Grupului de Referință a fost susținută și de Comitetul de Televiziune al EBU. Decizia reflectă îngrijorarea că, în lumina crizei fără precedent din Ucraina, includerea unei înscrieri a Rusiei în Concursul din acest an ar aduce concurența la discreditare”.

Organizatorii concursului au spus că nu intenționează să împiedice Rusia să participe la Eurovision

Joi, organizatorii concursului anual au spus că nu intenționează să împiedice Rusia să participe, în ciuda îndemnurilor transmise de postul public din Ucraina. A existat neîncredere larg răspândită și critici aprinse din partea fanilor Eurovision. Radiodifuzorul olandez Avrotos, co-organizator al concursului din 2021, s-a numărat printre cei care au cerut EBU să-și reconsidere decizia.

Organizatorii au argumentat alegerea lor, spunând că Eurovision este un „eveniment cultural apolitic” și afirmând că vor invita în continuare Rusia să participe la Eurovision Song Contest 2022, în ciuda faptului că Rusia bombarda orașele ucrainene în același timp.

EBU a spus că Rusia nu va mai avea voie să concureze

Cu toate acestea, vineri, 25 februarie, EBU a dat înapoi și a explicat că Rusia nu va mai avea voie să concureze.

Radiodifuzorii de stat din alte țări, inclusiv Islanda, Finlanda, Norvegia și Țările de Jos, au cerut, de asemenea, interzicerea Rusiei de la concurență.

Cea de-a 66-a ediție a Eurovision urmează să aibă loc la Torino, după ce trupa rock italiană Maneskin a câștigat concursul din 2021.

citește și...