Rulouri cu scorțișoară și zmeură. O rețetă delicioasă

05.10.2022, 20:32
Rulouri cu scorțișoară și zmeură. O rețetă delicioasă

Atunci când vă gândiți la micul dejun, probabil că există câteva feluri de mâncare care vă vin în minte. Dacă vă grăbiți, ați putea lua o bucată de pâine prăjită, un bol rapid de fulgi de ovăz sau un iaurt. La sfârșit de săptămână, s-ar putea să vă îndreptați spre clasice precum clătite, vafe, ouă sau șuncă. Deși toate acestea sunt cu siguranță opțiuni delicioase, există mult mai multe de explorat atunci când vine vorba de cea mai importantă masă a zilei.

Aici, am adunat 3  dintre rețetele care se potrivesc aproape oricărei ocazii. Fie că sunteți în criză de timp, fie că sunteți în căutarea următorului proiect de weekend, fie că gătiți pentru o mulțime, veți găsi cu siguranță un fel de mâncare remarcabil.

1. Rulouri cu scorțișoară și zmeură

Aceste rulouri cu scorțișoară, îmbogățite cu gem de zmeură, oferă o variantă surprinzătoare a unui clasic de weekend. Aluatul se prepară rapid cu ajutorul unui mixer vertical și folosește ingrediente pe care probabil că le aveți deja în cămară și în frigider. Gemul de zmeură, între timp, adaugă o complexitate picantă și fructată la aromele unei rulouri tradiționale cu scorțișoară. Rețineți că acestea vor trebui să crească de două ori înainte de a fi coapte: mai întâi timp de 30 de minute și apoi timp de 15 minute.

Ingrediente

  • 1 cană de apă caldă
  • ½ cană + 2 linguri de zahăr alb, împărțite
  • ¼ linguriță de sare
  • 1 pachet de drojdie uscată activă
  • 1 ou
  • 4 linguri de unt înmuiat, împărțit
  • 3 ¼ căni de făină
  • ½ cană de zahăr brun
  • 2 linguri de scorțișoară
  • ¾ cană gem de zmeură
  • 1 cană de zahăr pudră
  • 3 linguri de lapte

Mod de preparare

Se combină apa caldă, zahărul și sarea în bolul unui mixer stand dotat cu cârligul de aluat. Presărați drojdia deasupra. Lăsați drojdia să se activeze timp de cinci minute.

Odată ce drojdia este gata, se reduce viteza mixerului la mică și se adaugă treptat jumătate din făină. Adăugați oul și 2 linguri de unt înmuiat și continuați să adăugați treptat restul de făină. Odată ce făina este încorporată, măriți viteza mixerului la medie și frământați aluatul timp de 3 minute.
Odată ce aluatul este gata, se va desprinde de pe pereții bolului. Transferați-l într-un castron pulverizat cu spray de gătit și lăsați-l deoparte să crească timp de 30 de minute, permițându-i să-și dubleze dimensiunea.

Preîncălziți cuptorul la 176 grade C.

După ce aluatul s-a dublat, presărați făină pe o suprafață plană. Întindeți aluatul la o grosime de ¼ de inch, formând o formă aproximativă de dreptunghi.
Întindeți restul de 2 linguri de unt înmuiat pe aluat, apoi întindeți gemul de zmeură deasupra. Amestecați zahărul brun și scorțișoara și presărați-le peste gem.
Folosind mâna, se rulează aluatul într-un buștean strâns. Tăiați capetele neuniforme și tăiați bucata de aluat în 8 rulouri.

Ungeți o tavă de copt de 9×13 inci cu spray de gătit sau cu unt. Așezați rulourile cu scorțișoară în tavă și lăsați-o deoparte pentru a le lăsa să crească încă 15 minute.

După ce au terminat de crescut, coaceți rulourile cu scorțișoară timp de 16-18 minute, până când devin aurii. După ce s-au copt, scoateți-le din cuptor pentru a le lăsa să se răcească ușor.

Bateți împreună zahărul pudră și laptele. Stropiți glazura peste rulourile cu scorțișoară înainte de a le servi.

 

2. Chilaquiles

Chilaquiles sunt micul dejun ideal pentru oricine dorește să își înceapă ziua cu ceva sărat și picant. Alcătuite în principal din chipsuri crocante de tortilla fierte în salsa și acoperite cu ouă prăjite, chilaquiles sunt un fel de mâncare tradițională pentru micul dejun care provine din Mexic. Această versiune folosește chipsuri de tortilla cumpărate din magazin și salsa pre-făcută pentru a grăbi procesul de gătit. Un topping de ouă, crema, brânză Cotija, ceapă tăiată cubulețe și coriandru echilibrează căldura și completează felul de mâncare.

Ingrediente

  • 10 tortillas
  • ½ cană de ulei vegetal
  • 4 tomatillos mari, decojiți și clătiți
  • 1 jalapeño
  • ½ ceapă, decojită și tăiată în două
  • 3 căței de usturoi, curățați de coajă
  • ½ cană de coriandru, ambalat, plus câteva frunze pentru servire
  • 1 lămâie verde, cu suc
  • 1 linguriță de sare sau după gust
  • 2 ouă, prăjite
  • 2 linguri de crema mexicană
  • un strop de brânză cotija
  • 1 avocado, tăiat în felii
  • 1 ridiche, tăiată felii subțiri
    Ingrediente opționale
  • felii de lime, pentru servire

 

Mod de preparare

Tăiați fiecare tortilla în jumătate pe lungime și apoi din nou în cruce pentru a obține 4 chipsuri triunghiulare pe tortilla. Din 10 tortillas se vor obține 40 de chipsuri de tortilla.

Se încălzește un strat subțire de ulei într-o tigaie de fontă la foc mediu; uleiul trebuie să acopere generos fundul tigaiei, dar nu trebuie să fie suficient de adânc pentru ca chipsurile să fie scufundate.

Lucrând în loturi, prăjiți chipsurile de tortilla până când sunt crocante pe ambele părți. Nu aglomerați tigaia – lăsați fiecare cip să intre în contact complet cu tigaia. Prăjiți fiecare bucată de tortilla până când se umflă și devine auriu, apoi întoarceți-o și prăjiți-o 1-2 minute sau până când devine aurie și crocantă. Scoateți chipsurile și scurgeți-le pe o farfurie căptușită cu un prosop de hârtie. Cu fiecare lot, adăugați un strop de ulei în tigaie.

Între timp, preîncălziți grătarul la temperatură mare și aranjați tomatillos decojit, jalapeño și ceapa pe o tavă tapetată cu folie de aluminiu. Se prăjesc timp de 5 minute, apoi se întorc și se adaugă usturoiul în tigaie. Se prăjesc încă 5 minute sau până când legumele sunt carbonizate și înmuiate.

După ce chipsurile sunt prăjite și legumele sunt carbonizate, preparați salsa. Îndepărtați cu grijă tulpinile de la tomatillos și curățați de semințe jalapeńo. Adăugați tomatillos, jalapeńo, usturoiul și ceapa într-un robot de bucătărie împreună cu coriandrul, sucul de lime și sarea. Se amestecă până se combină bine. Dacă este prea gros, adăugați 2 linguri de apă. Dacă se preferă o salsa ușoară, folosiți jumătate din jalapeño.

După ce salsa este pregătită, combinați-o cu chipsurile. Dacă în tigaie a rămas ulei, scurgeți și ștergeți. Adăugați chipsurile tortilla înapoi în tigaie și încălziți la foc mediu-jos. Adăugați salsa și amestecați ușor pentru a o combina până când se încălzește bine, aproximativ 2 minute.

Pentru a servi, puneți pe farfurie chipsurile acoperite cu salsa și acoperiți-le cu un ou prăjit, o lingură de crema, un strop de brânză cotija, felii de avocado și felii de ridichi. Serviți cu felii de lime și coriandru, dacă doriți.

 

3. Nutella French Toast

Pâinea prăjită franceză este delicioasă de una singură. Dar dacă doriți să faceți ceva special, încercați aceste sandvișuri cu pâine prăjită umplute cu Nutella, care cu siguranță îi vor mulțumi chiar și pe cei mai pretențioși dintre mâncători. Această rețetă este la fel de simplu de făcut ca și pâinea prăjită franceză tradițională – singura diferență este că înmuiați sandvișurile cu Nutella în amestecul de ouă, în loc de bucăți individuale de pâine. Asortați-le cu zahăr pudră și căpșuni pentru a ridica și mai mult acest fel de mâncare deja decadent.

Ingrediente

  • 2 ouă mari
  • ½ cană de lapte
  • 2 linguri de zahăr
  • ½ linguriță de extract de vanilie
  • ⅓ cană Nutella
  • 4 felii de pâine albă
    Ingrediente opționale
  • zahăr pudră, pentru servire
  • căpșuni proaspete, pentru servire

Mod de preparare

Într-o farfurie suficient de largă pentru a încăpea o felie de pâine, amestecați ouăle, laptele, zahărul și extractul de vanilie cu o furculiță sau un tel.
Întindeți un strat generos de Nutella pe fiecare felie de pâine, apoi puneți feliile împreună pentru a face 2 sandvișuri.

Se încălzește puțin unt sau ulei neutru într-o tigaie mare la foc mediu.

Scufundați un sandviș în amestecul de ouă, acoperind bine ambele părți.

Se prăjește timp de aproximativ 2 minute pe fiecare parte, până când se rumenește. Repetați cu al doilea sandwich.

Se taie în jumătăți și se servește cu un praf de zahăr pudră și câteva căpșuni proaspete.

 

citește și...