Recompensă de 45 de milioane de dolari pentru un bărbat încarcerat pe nedrept timp de 20 de ani

26.11.2022, 19:35

Roger “Dean” Gillispie, în vârstă de 57 de ani, care locuiește în Ohio, SUA, a fost găsit vinovat de răpirea, violarea și jefuirea, în 1991, a surorilor sale gemene de 22 de ani și a unei femei de 28 de ani din Ohio. În procesul civil, în care Gillispie a câștigat 45 de milioane de dolari, juriul a decis că detectivul Scott Moore a susținut că un martor din dosar l-a identificat, când nu era așa.

Gillispie, care a fost condamnat la 56 de ani de închisoare de către tribunal, a fost eliberat în 2011, după douăzeci de ani de închisoare, după ce judecătorul a decis că nu există “nicio dovadă fizică” care să îl lege de acest caz și că probele au fost ascunse. Cu toate acestea, nevinovăția sa a fost declarată abia în 2021.

Gillispie a intentat un proces împotriva instanței pentru despăgubiri, după zece ani de libertate și niciun verdict de nevinovăție, transmite dailymail.co.uk.

Gillispie a cerut dreptate pentru miile de persoane care au fost încarcerate pe nedrept

Gillispie a primit o despăgubire de 45 de milioane de dolari, cea mai mare despăgubire din istoria statului Ohio.

“Verdictul nu a făcut decât să-mi dovedească punctul de vedere din prima zi, că sunt nevinovat”, a declarat Gillispie în fața tribunalului din Dayton, potrivit Dayton Daily News. “… Este a treia oară când dovedim că sunt nevinovat”.

45 de milioane de dolari acordate unui bărbat declarat “închis pe nedrept”

Bărbatul din Fairborn a fost condamnat în 1991 pentru violurile și răpirile a trei femei în două atacuri în Miami Township și Harrison Township. El a cerut un nou proces în 2008, susținând că noi dovezi indicau un alt suspect și că autoritățile au suprimat probe disculpatorii.

O instanță a anulat condamnările și a ordonat un nou proces, iar un judecător a respins în cele din urmă cazul. Gillispie a fost eliberat în 2011, iar declarația “închis pe nedrept” din decembrie a deschis calea procesului său civil.

“Sunt doar unul dintre cei 3.199 de oameni cărora li s-a întâmplat acest lucru în Statele Unite ale Americii, iar acești oameni au făcut peste 28.000 de ani de închisoare pentru infracțiuni pe care nu le-am comis”, a spus Gillispie.

 

citește și...