Reacţie halucinantă a lui ÎPS Teodosie: ‘Cine vine la sărbătoare, dacă acolo este momentul să plece din viața aceasta, pleacă la Dumnezeu’

30.11.2020, 12:27
Reacţie halucinantă a lui ÎPS Teodosie: 'Cine vine la sărbătoare, dacă acolo este momentul să plece din viața aceasta, pleacă la Dumnezeu'
Inquam Photos / Octav Ganea

Înainte de ziua de Sfântul Andrei, IPS Teodosie a făcut declarații șocante. Înalt Prea Sfințitul Teodosie i-a sfidat chiar și pe guvernanți și a ignorat total o decizie judecătorească.

Instanța a stabilit, zilele trecute, că pelerinajul la peștera Sfântului Andrei să fie organizat doar cu localnicii din comuna Ion Corvin, din județul Constanța. Avertismentele venite de la autorități nu au fost luate în seamă de IPS Teodosie.

IPS Teodosie a ignorat total restricțiile impuse de autorități

În schimb, IPS Teodosie le-a dat ordin tuturor preoților și călugărilor din Constanța să meargă luni, 30 noiembrie, la mănăstire. Mai mult de atât, IPS Teodosie a dat un răspuns șocant când a fost întrebat ce se întâmplă dacă credincioșii se îmbolnăvesc de COVID-19.

Inquam Photos / Octav Ganea

‘Cine vine la sărbătoare, dacă acolo este momentul să plece din viața aceasta, pleacă la Dumnezeu. Dar a venit la sărbătoare, a venit însetat cu sufletul după Dumnezeu. Nu există sănătate publică, omul se îmbolnăvește mai întâi înăuntru, în suflet.

Dacă sufletul este trist, orice tristețe aduce boală. Eu sunt contrariat de ce suntem obligați să stăm în frig la slujbe, în afară de ziua Sfântului Andrei. Nu ai cum să-i pui pe credincioși afară, decât dacă vrei să-i extermini, eu nu vreau să-i extermin pe credincioși’, a declarat ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, într-o emisiune televizată.

Inquam Photos / Octav Ganea

Avocata lui ÎPS Teodosie, Diana Şoşoacă Iovanovici, a venit și ea la slujbă. Ea a declarat că dreptul de a participa la sărbătoare nu poate fi îngrădit, iar dacă nu ar fi fost lăsată să treacă, ar fi luat-o pe câmp și tot ar fi mers.

‘E un drept care nu poate fi îngrădit în niciun mod, în nicio situaţie. Drept pentru care și dacă ne-ar fi oprit, o luam pe câmp şi ajungeam la Sfântul Andrei’, a spus avocata, potrivit unei înregistrări publicate de Adevărul.

Polițiștii au verificat credincioșii care au mers la pelerinaj

Duminică dimineața, 30 noiembrie, șoferii care au vrut să ajungă la peștera Sfîntului Andrei au fost întâmpinați de polițiști în localitatea Ion Corvin, acolo unde are loc pelerinajul.

În ciuda faptului că județul Constanța are una dintre cele mai mari rate de infectare cu coronavirus din țară, Biserica i-a chemat pe credincioșii din toată țara la pelerinajul de Sfântul Andrei. La eveniment au fost prezente și autoritățile care au dat mai multe amenzi. La pelerinaj s-au strâns aproximativ 400 de persoane, iar de distanțare socială nici nu s-a mai ținut cont.

Zilele trecute, Arhiepiscopia Tomisului a cerut la Tribunalul Constanţa anularea unei decizii a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa prin care se interzice ca la pelerinaje să participe alte persoane în afara celor care au domiciliul în localitatea unde se desfășoară. Această solicitate a fost respinsă.

IPS Teodosie i-a scris premierului Ludovic Orban că nu va îngădui ca dreptul de a-l cinsti pe Sfântul Andrei să fie călcat în picioare.

‘Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa? Nu subestimați dorința oamenilor de a striga în stradă’, a fost mesajul acestuia.

citește și...